Huawei pompt één miljard dollar in onderzoek naar elektrische wagens

Ook Chinese tech-gigant Huawei wil zich op de markt voor elektrische wagens storten. Het bedrijf gaat één miljard dollar investeren in research naar elektrische en zelfrijdende auto’s. ‘Wij willen de concurrentiestrijd aangaan met Tesla en Xiaomi’, aldus topman Eric Xu.

Op sommige gebieden is Huawei zijn Amerikaanse concurrent Tesla al de baas, vertelde Xu in een analistenconferentie op maandag. Zo zou het Chinese bedrijf technologie in handen hebben waarmee auto’s meer dan 1000 kilometer kunnen rijden zonder menselijke tussenkomst.

Huawei plant een samenwerking met drie Chinese autofabrikanten om zijn zelfrijdende auto’s te maken, schrijft persagentschap Belga. Het gaat om de bedrijven BAIC Group, Changan Automobile en Guangzhou Automobile. Het logo van Huawei zal te zien op de gefabriceerde wagens.

Nieuwe markt

Het Chinese concern heeft bij de verkoop van zijn telecom-apparatuur erg te lijden onder Amerikaanse sancties. Door sterk in te zetten op elektrische auto’s kan Huawei een nieuwe markt aanboren. Volgens Washington heeft Huawei nauwe banden met het Chinese leger (wat vaak voorkomt bij Chinese concerns) en is er risico op spionage (wat eveneens vaak voorkomt bij Chinese concerns).

Xiaomi kondigde eerder eind maart aan de komende tien jaar ongeveer 10 miljard dollar te pompen in de ontwikkeling van elektrische en autonome auto’s. China is ’s werelds grootste automarkt en de verkoop van elektrisch aangedreven voertuigen zal er dit jaar waarschijnlijk sterk stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20