Europese chauffeurs kochten vorig jaar ruim één miljoen elektrische wagens

In de Europese Unie zijn het voorbije jaar meer dan één miljoen elektrische en hybride wagens verkocht. Dat betekende nagenoeg een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Association des Constructeurs Européens d`Automobiles (Acea). Elektrische en hybride wagens vertegenwoordigden daarmee inmiddels ruim één tiende van de totale Europese autoverkoop.

In totaal werden vorig jaar in de Europese Unie 1,05 miljoen elektrische en hybride auto’s verkocht. Het jaar voordien was een verkoop van 387.808 wagens genoteerd. De verkoop van volledig elektrische wagens nam 117 procent toe tot 538.772 exemplaren. Tegelijkertijd viel de totale Europese autoverkoop met bijna 24 procent terug tot 9,9 miljoen wagens.

Stimulus

‘Elektrische wagens vormden op de automarkt lange tijd een nicheproduct, maar dat is het voorbije jaar duidelijk veranderd,’ merken analisten van Acea op. ‘Die ommekeer moet ongetwijfeld voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de stimulerende maatregelen die de Europese overheden hebben genomen om de autoverkoop weer aan te zwengelen.’

‘De autosector was immers door de uitbraak van de coronacrisis zwaar getroffen. Bij die stimulerende maatregelen werd echter een grote nadruk gelegd op de promotie van milieuvriendelijke technologieën. Dat leidde bij de klant tot een groeiende belangstelling in elektrische wagens en andere duurzame transportalternatieven.’

De toenemende populariteit van elektrische wagens heeft het marktaandeel van de verbrandingsmotoren aangetast. De verkoop van wagens met benzinemotoren daalde met 37 procent. Ook dieselmotoren boekten een achteruitgang met 32 procent.

Duitsland

Toch blijven wagens met benzinemotoren met een aandeel van 47 procent in de totale verkoop ook vorig jaar nog veruit het populairste type op de Europese markt.

Diesel staat op de tweede plaats met een aandeel van 28 procent, gevolgd door wagens met ondersteunende laadtechnologie (11,9 procent) en elektrische en hybride modellen (10,5 procent). Andere technologieën, zoals gas, haalden een aandeel van 2,1 procent. Deze laatste categorie geniet vooral in Italië interesse.

Duitsland was in de Europese Unie het voorbije jaar de grootste markt voor de afzet van elektrische en hybride wagens. De verkoop kende er ruim een verdubbeling tot 194.474 exemplaren. In België was er sprake van een stijging met 69,7 procent tot 14.994 eenheden.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - Piet Andries
Meer Auto