Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 23 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

VS slaan grootste Chinese chipmaker in de ban

Logo Business AM
Business

28/09/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

AP

De VS leggen strenge exportbeperkingen op aan SMIC, de grootste chipproducent van China. Dat schrijven Financial Times en The Wall Street Journal op basis van een brief van de Amerikaanse regering.

Een nieuwe episode in de handelsoorlog tussen de VS en China luidt zich in. De kranten Financial Times en The Wall Street Journal konden een brief van het Amerikaanse handelsministerie onderscheppen waaruit blijkt dat er sancties worden opgelegd aan de chipgigant SMIC.

Amerikaanse bedrijven moeten nu een licentie voorleggen om bepaalde producten te kunnen exporteren naar de grootste Chinese chipmaker omdat er een ‘onacceptabel risico’ is dat ze gebruikt worden voor militaire doeleinden.

SMIC laat weten dat het nog geen officiële brief heeft ontvangen, maar wijst er meteen op dat het ‘geen relatie heeft met het Chinese leger en niet produceert voor militaire doeleinden’. De Amerikaanse regering heeft de geruchten ook nog niet bevestigd.

Druk

De maatregel zet een enorme druk op de Chinese chipindustrie. China loopt sowieso al achterop op zijn Amerikaanse en Europese sectorgenoten en als de grootste producent van het land niet meer aan de juiste materialen geraakt, is er niemand die dat gat degelijk kan invullen op korte termijn. Het aandeel van SMIC ging maandag 4 procent onderuit op de beurs van Hongkong.

SMIC, dat staat voor Semiconductor Manufactoring International Corp., maakt halfgeleiders, een belangrijk onderdeel van chips en cruciaal in de ontwikkeling van zowat alle technologie. Waarnemers wijzen erop dat deze beslissing China jaren terug kan katapulteren in de chiprace.

De Amerikaanse president Donald Trump voert al jaren de druk op de Chinese techindustrie op. Eerder legde hij al beperkingen op aan de netwerkgigant Huawei en onlangs probeerde hij nog de video-app TikTok te bannen uit de VS als het geen Amerikaans bedrijf werd. Dat werd maandag echter tegengehouden door een rechter.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks