Musk reageert op spionageverdenkingen van China: ‘Als ik dat met Tesla doe, kan ik het bedrijf opdoeken’

De wagens van Tesla zijn niet langer toegelaten op het grondgebied van het Chinese leger. Volgens de Chinese overheid kunnen de wagens gebruikt worden voor spionage. Elon Musk, de CEO van Tesla, ontkent dat.

Niet enkel op politiek vlak lopen de spanning tussen China en de Verenigde Staten (VS) hoog op. Het wantrouwen tussen de beide landen treft nu ook enkele prominente bedrijven. Zo bracht het persagentschap Reuters vrijdag aan het licht dat China de wagens van Tesla momenteel niet toelaat in militaire complexen.

Camera’s in Tesla

De overheid heeft dat naar eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen gedaan omdat er camera’s aanwezig zijn in de voertuigen. Die zouden volgens China gebruikt kunnen worden voor spionage. Tesla’s hebben vele camera’s om onder andere te helpen bij het parkeren en in de zelfrijdende modus. Model 3 en Model Y hebben ook camera’s ingebouwd in de achteruitkijkspiegel voor de veiligheid van de bestuurder, die standaard zijn uitgeschakeld.

Volgens Musk worden zijn wagens niet gebruikt voor spionagedoeleinden. ‘Indien dat het geval is, kan ik mijn bedrijf opdoeken’, zei hij tijdens een virtuele discussie op een prominent Chinees forum. Tegelijk hield de CEO een pleidooi voor een betere verstandhouding tussen de VS en China.

Spanningen tussen China en VS

Afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat de er nog heel wat spanningen zijn tussen de twee naties. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan hebben toen het hoofd van het Chinese buitenlandbeleid Yang Jiechi en de belangrijke adviseur Wang Yi ontmoet in Alaska. Tijdens dat topoverleg waren de twee landen bijzonder scherp voor elkaar.

Bij het begin van de ontmoeting heeft Blinken zijn bezorgdheden geuit over onder meer Hongkong, Taiwan, de vervolging van de Oeigoeren en de cyberaanvallen op de VS. De Chinese topdiplomaten reageerden dan weer dat de VS geen zeggenschap hebben op de binnenlandse politiek van China.

Blinken had voor die ontmoeting ook al gezegd dat China geen dwang of agressie mag gebruiker om zijn zin te krijgen. Hij waarschuwde dat de VS indien nodig zullen ingrijpen.

Meer