Tesla verboden voor Chinese militairen: ‘gevaar voor spionage’

De Amerikaanse producent van elektrische auto’s Tesla krijgt het steeds harder te verduren in China. Nadat het rijk van Xi de concurrentie met de auto’s van CEO Elon Musk aanging, verbiedt het Chinese leger Tesla-auto’s in en rond militaire complexen. Dat zeggen Chinese defensiebronnen aan persagentschap Bloomberg.

Concreet gaat het om een blokkade van Amerikaanse Tesla-auto’s op Chinese militaire terreinen, in staatsbedrijven, overheidscomplexen en in bepaalde woonomgevingen.

Amerikaanse veiligheidsdiensten

Het oordeel van Chinese militaire autoriteiten zou volgen op een breed Chinees onderzoek naar de auto’s.

Chinezen vrezen dat de beelden van de boordcamera’s van de Tesla-auto’s worden gebruikt voor spionage door Amerikaanse veiligheidsdiensten. Die zouden toegang kunnen hebben tot de mobiele netwerken van Tesla.

Tesla’s hebben vele camera’s om onder andere te helpen bij het parkeren en in de zelfrijdende modus. Model 3 en Model Y hebben ook camera’s ingebouwd in de achteruitkijkspiegel voor de veiligheid van de bestuurder, die standaard zijn uitgeschakeld.

Spionagemachines

De auto’s zijn echt rijdende computers, zeg maar spionagemachines, geworden. Volgens de Chinezen zouden ze constant ‘afluisteren’ en ‘afkijken’.

Al die data kan dan worden opgeslagen en doorgegeven aan de Amerikanen. China vreest ook dat alle data van de chauffeurs, zoals contactpersonen, uit hun smartphones kunnen worden opgevangen en gelezen door de auto’s.

Ook andere Chinese overheidsdiensten zouden hun werknemers verbieden om nog met hun Tesla-auto’s naar het werk te komen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20