Hoorzittingen over al dan niet verplichten van vaccins volop bezig in Parlement, maar de steun ervoor brokkelt af

In de Kamer passeren aan sneltempo de experts die gehoord worden in het debat rond verplichte vaccinatie. Nog voor de krokusvakantie zou men willen landen, en tot een echte conclusie komen in de Commissie Volksgezondheid.

  • Maar tegelijk is de context fors aan het veranderen. In het Verenigd Koninkrijk en Denemarken heeft men alle maatregelen volledig gelost: Omikron is echt de game changer van de pandemie voor die landen. Torenhoge besmettingen, in combinatie met nauwelijks veel meer opnames op intensieve zorgen veranderen compleet het beeld van het effect van het coronavirus.
  • Dat leidt tot een forse afbrokkeling van het draagvlak voor een verplichting, zo stelt de coronabarometer van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (Ugent): in oktober was maar 29 procent tegenstander van een verplichting. De silent majority sprak zich uit voor. Maar sindsdien is dat fors afgenomen: in januari 2022 was al 39 procent tegenstander, nu is dat doorgestegen naar liefst 58 procent die een verplichting niet ziet zitten.
  • In Frankrijk heeft ondertussen de minister van Volksgezondheid Olivier Véran verklaard dat “het einde van de crisis in zicht is”, en dat ook het CST afgeschaft zal worden. “We zien dat het goed evolueert. De sanitaire pas zal dan ook verdwijnen, meer dan vermoedelijk voor de maand juli, als alles goed gaat”, zo stelde hij op BFM.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.