Denemarken versoepelt ondanks recordbesmettingen, plannen voor vierde prik op tafel

In Denemarken worden de coronamaatregelen versoepeld, ondanks dat het land wordt geconfronteerd met een recordaantal infecties van de Omikron-variant. Omdat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen zich heeft gestabiliseerd, ondanks de sterke toename van het aantal besmettingen, gaan bioscopen en theaters terug open, net als muziekevenementen.

“Ook sportmanifestaties kunnen terug worden bijgewoond, zij het met een beperking van het aantal toeschouwers. Gelijktijdig is ook beslist om kwetsbare burgers een vierde vaccinprik aan te bieden”, aldus minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke.

Hij bevestigde dat het land zich “niet in een worst-casescenario” bevindt. “We hebben de epidemie weer onder controle en dat is een krachttoer van de hele samenleving”, zei de minister tegenover het persagentschap Reuters.

Hoge vaccinatiegraad

De topvrouw van het Statens Serum Institut (SSI), Tyra Grove Krause, kondigde begin januari al aan dat Omikron het einde van de pandemie inluidt. Hoewel de Omikron-variant extra besmettelijk is, lijkt ze in elk geval niet tot een zorgwekkend aantal hospitalisaties en overlijdens te leiden in Denemarken.

De hoge vaccinatiegraad in het land geeft de Denen echter ook een duwtje in de rug. In Denemarken zijn vier op de vijf mensen tweemaal gevaccineerd en heeft iets meer dan de helft van de bevolking drie vaccinaties gekregen.

Uit de gegevens van het SSI, de belangrijkste Deense instantie voor infectieziekten, blijkt dat ongevaccineerden vijf tot zes keer meer kans hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen nadat zij het virus hebben opgelopen dan gevaccineerden.

De volgende weken lijkt er in meerdere landen een versoepeling van regels aan te komen, eerder dan een verstrenging of een handhaving. Ook Spanje maakte gisteren bekend plannen te hebben om Omikron als een gewone griep te gaan beschouwen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.