Oostenrijk beëindigt maandag lockdown voor ongevaccineerden; vaccinatieverplichting komt er nog steeds aan

Oostenrijk zal vanaf 31 januari een einde maken aan zijn lockdown voor ongevaccineerden. Het aantal besmette mensen dat in het ziekenhuis moest worden opgenomen is er immers laag gebleven tijdens de laatste coronagolf. Vanaf volgende maand gaat in de Centraal-Europese binnenstaat echter de vaccinatieverplichting voor volwassenen in.

Het besluit werd aangekondigd voor een kabinetsvergadering van de conservatief-groene federale regering, schrijft DW.

Laag aantal ziekenhuisopnames

Bondskanselier Karl Nehammer zei dat mensen die niet zijn ingeënt tegen het coronavirus vanaf maandag zonder gegronde reden hun huis mogen verlaten. Ongevaccineerden zullen echter nog steeds worden geweerd uit grote delen van het openbare leven, waaronder restaurants, kapsalons en niet-essentiële detailhandel.

Minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein opperde dat experts hadden geconcludeerd dat de uitsluiting van niet-gevaccineerden niet langer nodig was. Zelfs nu het aantal geïnfecteerde mensen sterk toeneemt: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft immers laag.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat de lockdown voor ongevaccineerden in Oostenrijk alleen te rechtvaardigen is in geval van dreigende overbelasting van de intensive-care-capaciteit”, aldus Mückstein.

Vaccinatieverplichting

Vorige week werd door het Oostenrijks parlement de vaccinatieverplichting voor volwassen goedgekeurd. Die maatregel zou volgende maand ingaan. Oostenrijk zal het eerste land zijn dat dit doet, ondanks een golf van protesten. Zo hebben reeds tienduizenden mensen tijdens weekendmanifestaties tegen de wet gedemonstreerd.

De wet werd in november aangekondigd in een poging om de vaccinatiegraad in het land te verhogen. Nu is dus zeker dat wie tegen 1 februari nog niet geprikt is, een boete krijgt tussen 600 en 3.600 euro, afhankelijk van het inkomen.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.