Hoorzitting GameStop: ‘Ik begrijp zelf niet volledig wat er allemaal gebeurd is tijdens de hausse’

De partijen die een hoofdrol hebben gespeeld bij de opvallende hausse van GameStop, waaronder de belegger Keith Gil en de CEO Vlad Tenev van de brokerapp Robinhood, zijn donderdag verhoord door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De GameStop-hausse was een van dé beursevenementen van de voorbije weken. Eind januari schoot het aandeel van de gamewinkelketen op enkele dagen omhoog van zo’n 40 dollar tot net geen 350 dollar. Die opvallende stijging kwam er nadat beleggers zich in de Reddit-groep WallStreetbets hadden verenigd om shorters op het GameStop-aandeel met zware verliezen op te zadelen. Die plotse stijging heeft er onder meer voor gezorgd dat Robinhood, een populaire brokerapp, besliste om tijdelijke handelsbeperkingen op te leggen.

De hoofdrolspelers uit het GameStop-verhaal moesten zich donderdagavond gaan verantwoorden voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Er werd vooral uitgekeken naar wat Gil, de man die de lont in het kruitvat stak, zou zeggen.

Geen advies voor beleggers

Tijdens de hoorzitting benadrukte de man dat het nooit de bedoeling was om beleggers aan te zetten om aandelen van GameStop te kopen. ‘Mijn investering in GameStop en mijn berichten op sociale media waren geheel van mijzelf. Het was niet bedoeld als advies voor beleggers’, klonk het.

Daarbij benadrukte hij dat hij al in 2019 aandelen van GameStop had gekocht omdat hij in het bedrijf geloofde. Zo is hij er tot op vandaag van overtuigd dat de gamewinkelketen zich kan heruitvinden. ‘GameStop kan de ultieme bestemming worden voor gamers in een boomenede gamemarkt van 200 miljard dollar’, aldus de belegger die op het internet ook wel bekend is als als Roaring Kitty of DeepFuckingValue.

Tijdens de getuigenis gaf Gil ook aan niet volledig te weten hoe orderstromen en handelsbeperkingen in elkaar zitten. ‘Ik heb een beetje ervaring met beleggen, maar dergelijke zaken begrijp ik zelf niet volledig’, aldus Gil. Hij waarschuwde meteen ook dat het alarmerend is hoe weinig er geweten is over hoe de markten werken. ‘Ik begrijp zelf niet volledig wat er allemaal gebeurd is tijdens de hausse.’

Handelsbeperkingen aandelen GameStop

Naast Gil werd ook Tenev aan de tand gevoeld. Hij moest onder meer verantwoording afleggen voor de plotse handelsbeperkingen voor de Gamestopbeleggers. Die beperkingen waren ook van toepassing op andere aandelen die Wallstreetbets in het vizier had genomen.

Tenev reageerde dat die beslissing noodzakelijk was om tegemoet te komen aan de kapitaaleisen die werden opgelegd door de huizen die de aandelentransacties afwikkelen. ‘Door het grote aantal binnenkomende orders en de hoge volatiliteit van die aandelen moesten we meer onderpand aan die huizen geven’, luidt de verdediging. Robinhood heeft in vier dagen tijd 3,4 miljard dollar opgehaald bij investeerders om aan de verhoogde kapitaaleisen te voldoen.

Verontschuldigingen

De CEO bood wel zijn excuses aan tijdens de hoorzitting. ‘Ik heb spijt van wat er gebeurd is. Ik ga niet zeggen dat onze broker-app perfect is en dat we in het verleden geen fouten hebben gemaakt. Op dit moment nemen we onze procedures onder de loep.’

Robinhood heeft ook kritiek gekregen op de manier waarop het geld verdient. De broker wil naar eigen zeggen beleggen democratiseren, maar critici zeggen dat het bedrijfsmodel een inherent conflict heeft omdat Robinhood inkomsten genereert door transacties te sturen naar grotere handelsfirma’s, waaronder hefboomfondsen zoals Citadel, wiens CEO Ken Griffin aanwezig was tijdens de hoorzitting. Ook Gabriel Plotkin, de CEO van Melvin Capital, was present.

Gevreesd wordt dat de klanten van Robinhood daarom niet de beste prijzen op de markt krijgen. Dat was ook de bezorgdheid van de Democraat Brad Sherman. Hij vroeg vroeg daarom verduidelijking aan de CEO van Robinhood. Een verhelderend antwoord bleef uit.

Zowel Griffin als Tenev benadrukten dat Robinhood niets verkeerd doet door orders te verkopen aan handelsfirma’s. ‘Het is perfect legaal en goedgekeurd door de toezichthouder SEC’, klonk het.

Gil moet overigens nog voor de rechter verschijnen voor de rol die hij heeft gespeeld in het GameStopverhaal. Volgens de aanklacht heeft hij zich schuldig gemaakt aan marktmanipulatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20