Hoofd Noors Rijksinstituut voor Volksgezondheid: “Ontwikkelingen in de EU zouden beangstigend moeten zijn”

“De ontwikkelingen in de EU zouden beangstigend moeten zijn. Daar dreigt de ongelijkheid te groeien. (Corona)-passen zullen nog lang nodig zijn bij grensovergangen. Er is geen teken dat de politici de regeling snel beëindigen.” Dat schrijft hoofdarts Preben Aavitsland van het Noors Rijksinstituut voor Volksgezondheid (Folkehelseinstitut) in een post op het blog Epidemi, die de titel “Vrijheid, Gelijkheid en Paraatheid” meekreeg.

Noorwegen, dat geen onderdeel is van de Europese Unie, heeft midden januari – ondanks een stijgend aantal infecties – de coronamaatregelen versoepeld. Kinderen en jongeren krijgen opnieuw een vrijwel normaal school- en buitenleven.

“Het grootste probleem bij deze epidemie is dat degenen die besmet raken die besmetting doorgeven na slechts twee tot vier dagen en voordat ze symptomen hebben ontwikkeld, en die symptomen kunnen vrij mild zijn. Zo zullen veel geïnfecteerde mensen het virus hebben doorgegeven voordat ze beseffen dat ze besmet zijn.”

“Epidemie indammen is bijna onmogelijk”

Aavitsland schrijft verder dat “de Omikron-variant waarschijnlijk een nog kortere latentietijd heeft en zelfs nog effectiever is. Het is nu dus bijna onmogelijk om de epidemie in te dammen. Men kan beter de remmen een beetje loslaten, nu het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen nog steeds daalt. Het voordeel hiervan kan zijn dat veel meer mensen besmet raken met de milde Omikron-variant. Daardoor krijgt hun immuunsysteem een duwtje in de rug. Ze zijn zo nog beter beschermd tegen ernstige ziekten, mocht er een ergere variant opduiken.”

“Bang dat het enkel erger zal worden voordat de bureaucraten in Luxemburg en de politici in de EU-hoofdsteden beseffen wat ze aan het doen zijn”

Aavitsland ergert zich ook aan de manier waarop in sommige landen nu een onderscheid wordt gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde burgers.

“Veel landen hebben ook een duidelijke discriminatie tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen. Vanuit het oogpunt van infectiebeheersing is dat zinloos.

Maar politici moeten tonen dat ze actie ondernemen en de mensen ervan overtuigen dat de epidemie wordt bestreden. Terwijl ze eigenlijk alleen de niet-gevaccineerde minderheid lastigvallen. Helaas zorgt de regeling ervoor dat sommige mensen zich gedwongen voelen om meer vaccindoses te nemen dan ze nodig hebben.

Ik ben bang dat het alleen maar erger zal worden voordat de bureaucraten in Luxemburg en de politici in de EU-hoofdsteden beseffen wat ze aan het doen zijn.”

Nog volgens Aavitsland is het moment van vrijheid nabij. “Alles kan open, zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze zichzelf willen beschermen. Als we een einde maken aan de quarantaine-, geel- en roodwaarden op scholen, zal het ziekteverzuim op scholen en op het werk aanzienlijk worden teruggedrongen.” De epidemioloog vermeldt onderaan de post dat hij in eigen naam schrijft en niet in zijn hoedanigheid van hoofd van het Folkehelseinstitut (FHI).

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.