Lid adviescomité vaccins Israëlische regering: “Scholen sluiten was onze grootste vergissing”

“Het concept van het vaccinpaspoort is niet langer relevant. In het Omikron-tijdperk moet het geleidelijk worden afgeschaft.” Dat zegt professor Cyrille Cohen, hoofd Immunologie aan de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan, in een vraaggesprek met UnHerd.com. Hij is ook lid van het adviescomité voor vaccins van de Israëlische regering.

Cohen en zijn collega’s zeggen verbaasd en teleurgesteld te zijn dat de vaccins de overdracht van het virus niet hebben voorkomen, zoals zij oorspronkelijk hadden gehoopt. “Men moet ook begrijpen dat het vaccinpaspoort niet noodzakelijk bedoeld is om overdracht te voorkomen. Het is ook bedoeld om mensen aan te moedigen zich te laten vaccineren.”

“Als het erom gaat besmetting te voorkomen is een vaccinpaspoort zeker niet de beste manier”

Cohen wil niet ingaan op de politieke aspecten, “maar noemt de irrelevantie van vaccinpaspoorten “een realiteit”. Hij denkt dat de Israëlische regering snel de zogenaamde “green pass” zal afschaffen. Voor de toegang tot shoppingcentra werd de maatregel al opgeheven.

Dat Europa nu juist inzet op vaccinpaspoorten, noemt Cohen “deel van het experimenteren met verschillende maatregelen in verschillende landen”. Hij verwijst in dat verband naar de zero-covidpolitiek van China, maar ook naar experimenten in NieuweZeeland en Australië. “Maar als het erom gaat besmetting te voorkomen is een vaccinpaspoort zeker niet de beste manier.”

“Scholen sluiten was onze grootste vergissing”

Verderop in het gesprek zegt de immunoloog dat de grootste fout van de pandemie in Israël het sluiten van scholen en onderwijs was.

“Ik denk dat we één fout hebben gemaakt, en dat spijt me heel erg. We hebben een paar fouten gemaakt, maar de grootste was onderwijs. Voor mij was onderwijs het ding dat we niet hadden moeten aanraken. Nooit, nooit. Dat zal gevolgen hebben in de toekomst. We weten dat andere landen geen scholen sloten, en ik ben daar jaloers op. Nogmaals, vooral in Israël waar onderwijs zo’n hoge prioriteit heeft, hadden we nooit aan de scholen moeten raken. Dat spijt me.“

Net als griep

Nog volgens Cohen is wijdverspreide besmetting nu een onvermijdelijk onderdeel van toekomstige immuniteit – ook bekend als kudde-immuniteit. “Omikron heeft de pandemie versneld naar de endemische fase gebracht, waarin Covid ‘net als griep’ zal zijn.” Er zullen lichtere en zwaardere golven komen, met een betere immuniteit op het niveau van de bevolking, met betere vaccins en een betere behandeling. In die zin, en ik ben uiterst voorzichtig, is er een mogelijkheid dat Omikron die overgang zal versnellen.

De Israëliër zegt zeker geen kritiek te willen geven op maatregelen die de voorbije 2 jaar genomen werden. “Het is altijd makkelijk praten achteraf.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.