Oplopende inflatie en exploderende energieprijzen lijken de skiër niet tegen te houden. 5 op de 10 Belgen willen deze winter de ski’s aantrekken. Dat blijkt uit een studie van Savoie Mont Blanc.
Belgen zijn niet bereid hun ski’s aan de zijkant te laten liggen deze winter. 5 op de 10 willen dit jaar nog gaan skiën. Ook bij onze noorderburen is dat het geval. Daarmee vertoont het dezelfde tendens als vorig jaar. Opmerkelijk nadat de energiecrisis veel gezinnen financiële kopzorgen heeft bezorgd.
Skigebieden moeten puzzelen
Veel mensen vragen zich dan ook af hoe de skigebieden en -resorts de stijgende energieprijzen zullen opvangen. Enkele managers hebben al gezegd niet te weten hoe ze de kosten van een kunstsneeuwkanon, kabelbaan, en andere liften dit jaar zullen indekken.
Daarnaast moeten ze zich ook nog houden aan hun milieuverplichtingen, waardoor ze de komende jaren hun verbruik met 10 procent moeten terugschroeven.
Zij zullen snel met oplossingen moeten komen. De stations zijn namelijk wettelijk verplicht hun liften te openen, omdat zij als vervoer beschouwd worden.
De kans bestaat daarin dat de kosten doorgerekend worden op de skipas, en verder ook invloed zullen hebben op de toegangstijden en snelheid van de lift. Sommige onder hen namen al actie: dagpassen werden reeds verdubbeld van 5 naar 10 euro.
In de skigebieden van Queyras, een klein dal in de Franse Alpen, is het momenteel nog puzzelen. “We bekijken op dit moment hoe we alles kunnen financieren. Wij zullen oplossingen vinden om in de beste omstandigheden te openen, er is momenteel geen risico op sluiting”, klinkt het in DH Les Sports.
“Wij moeten hoe dan ook aan de verwachtingen van onze klanten voldoen, ondanks deze uitdagingen. Ze stelt ons op ecologisch vlak de juiste richting uit te gaan. Dat zal de vooruitgang versnellen om tegen 2050 zelfvoorzienend te zijn op vlak van energie.”
Britten weerhouden zich
De situatie binnen Britse gezinnen ligt dit jaar anders. 35 procent van de ondervraagde Britten denken dit jaar naar skioorden af te reizen, 10 procent minder dan afgelopen jaar. Dat komt omdat zij momenteel een recordinflatie kennen. Historische belastingverlagingen leidde er tot onrust waarbij de centrale bank van Engeland zelfs waarschuwde voor een “materieel risico voor de financiële stabiliteit.”
(ns)