Leenkosten Britse overheid historisch hoog na verkoopgolf in obligatiemarkt

De leenkosten van de Britse overheid dreigen op te lopen tot historische records. Dat is het gevolg van de aankondiging van het fiscale beleid door minister van Financiën Kwasi Kwarteng, wat leidde tot massale verkopen op de obligatiemarkt.

Obligatierendementen stijgen wanneer prijzen dalen. Zo is het 10-jaars rendement op Briste staatsobligaties deze maand met 1,26 procentpunten gestegen tot 4,10 procent. Dat blijkt uit gegevens van Refinitiv. Daarmee toont het een van de grootste maandelijkse sprongen sinds 1979.

Ook de tweejaarsrente is gestegen: tot 4,3 procent, of het hoogste punt in 14 jaar tijd. Andere looptijden laten eveneens forse stijgingen zien.

Vivek Paul, hoofdbeleggingsstrateeg voor BlackRock in het Verenigd Koninkrijk, zei dat de “markt zijn oordeel heeft uitgesproken”, zo meldt de Financial Times.

Uitverkoop Brits schatkistpapier

Nadat Kwarteng op vrijdag – een dag nadat de Bank of England bekend maakte haar staatsobligaties te verkopen en de rente op te krikken – het grootste pakket belastingverlagingen sinds de jaren ‘70 had aangekondigd, vond tijdens de laatste twee handelssessies een grote uitverkoop van obligaties plaats. Daardoor werd de druk op Britse staatspapier nog verder opgevoerd.

Beleggers in het land zouden hebben geaarzeld over de extra leningen die zijn ingepland om de plannen te betalen. Daartoe behoort ook een extra 70 miljard pond aan schuldverkopen alleen al in het huidige boekjaar.

De historische verliezen van de obligaties in het Verenigd Koninkrijk, vallen samen met een wereldwijde obligatiecrisis, al is het Britse koersverlies groter dan dat van Amerikaans of Duits papier. Het verschil tussen de Britse en Duitse tienjaarsrente is deze maand gestegen van 1,3 tot 2 procentpunten.

Effect op hypotheekmarkt

Als reactie op de stijgende rendementen en volatiliteit, hebben hypotheekverstrekkers (Virgin Money en Halifax) besloten nieuwe woningkredieten stop te zetten.

Ook Ray Boulger, een analist bij hypotheekmakelaar John Charcol, deelt diezelfde mening. Volgens hem zal de stijging van goudopbrengsten leiden tot “zeer weinig hypotheekovereenkomsten” met tarieven onder de 5 procent, zo zegt hij aan nieuwsdienst Bloomberg.

(evb)

Meer