Hoe ziet het portfolio van de stichting van Bill en Melinda Gates eruit?

Bill en Melinda Gates hebben aangekondigd dat ze -hoewel ze hun huwelijk beëindigden– zullen blijven samenwerken binnen hun gelijknamige stichting. Redelijk goed nieuws dus? Dachten wij bij Business AM ook. Maar die stichting … hoe zit het daar feitelijk mee? The Visual Capitalist deed met een grafische voorstelling de doorlichting van het investeringsportfolio van de Gates Foundation.

Het was me het weekje wel voor techmiljardair Bill Gates. Eerst raakte bekend dat zijn huwelijk na 27 jaar op de klippen liep, dan lekte ook de vermoedelijke reden daarvoor (hint: de initialen JE), en om het allemaal nog erger te maken begon ‘Black Swan’ Taleb hem te dissen door hem te vergelijken met Mao.

Toch is er nog steeds geen man overboord (een echtgenote wellicht wel). Bill Gates blijft namelijk gewoon miljardair, met de ‘grootste particuliere filantropische organisatie’ in de Verenigde Staten. En mensen helpen maakt gelukkig, zo leert de volkswijsheid (al moet je het wel goed doen).

Hoe helpt Gates’ stichting echter mensen? En kunnen we het percentage filantropische investeringen grafisch voorgesteld zien?

Hoe?

 • De Bill and Melinda Gates Foundation heeft een portefeuille met een totale waarde van meer dan 25 miljard dollar.
 • De stichting is deels gefinancierd door de persoonlijke donaties van de Gates – meer dan 36 miljard dollar, van 1994 tot 2018.
 • Zij heeft de afgelopen twee decennia meer dan 50 miljard dollar uitgegeven aan de mondiale volksgezondheid, waaronder 1,75 miljard dollar in de strijd tegen COVID-19.
 • Uiteraard worden de activa van de stichting beheerd door een trust totdat ze kunnen worden verdeeld onder de begunstigden.

Grafisch?

bron: The Visual Capitalist
 • De trust heeft 100 procent van zijn bezittingen in aandelen geïnvesteerd. Bijna de helft van de waarde is belegd in Berkshire Hathaway, de holdingmaatschappij van Warren Buffett.
  • De portefeuille is echter meer gediversifieerd dan op het eerste gezicht lijkt.
 • Schrödinger, een op gezondheidszorg gericht softwarebedrijf dat 2 procent van de totale portefeuille van de trust uitmaakt, was een van de best presterende aandelen van 2020 op basis van koersrendement.
 • De portefeuille heeft ook een impuls gekregen van de koeriersbedrijven UPS en FedEx, die beide hun aandelenkoersen het afgelopen jaar meer dan zagen verdubbelen naarmate het online winkelen een hoge vlucht nam.
 • Hoewel de trust wordt gedomineerd door bedrijven die in de VS zijn gevestigd, staan er ook enkele buitenlandse namen op de lijst.
  • Canadian National Railway maakt bijvoorbeeld meer dan 7 procent van de portefeuille uit, terwijl de Mexicaanse bottelaar Coca-Cola FEMSA iets meer dan 1 procent voor zijn rekening neemt.

Deze aandelen in de gaten houden, zou wellicht geen kwaad kunnen. Er is maar één Bill Gates, en er is maar één Melinda, maar er is oneindig veel rijkdom te genereren…

(jvdh)

Meer