Hoeveel geld houdt Melinda Gates over aan scheiding met Bill?

Maandag kondigde Microsoft-co-stichter Bill Gates aan dat zijn huwelijk met Melinda na 27 jaar op zijn einde loopt. Diezelfde dag sluisde Gates 2,4 miljard dollar in aandelen door naar zijn aanstaande ex-vrouw.

Melinda Gates mocht voor de details rond de echtscheiding vastgelegd werden al 2,4 miljard dollar van ex-echtgenoot Bill in ontvangst nemen. En dat op dezelfde dag dat Bill Gates het nieuws openbaar maakte via Twitter. De voormalige Microsoft-topman dokte dat bedrag af in aandelen.

Cascade Investment, een holding onder controle van Microsoft, voerde maandag een overdracht uit van aandelen van een autoverkoper in de Verenigde Staten, een Mexicaanse bottelaar van Coca-Cola, een Canadese spoorwegmaatschappij en een Mexicaanse omroepdienst.

Gebombardeerd tot een van de grootste aandeelhouders in Mexico

Daarmee is Melinda Gates nu een serieuze aandeelhouder van de Mexicaanse Coca-Cola-partner Femsa. Haar aandeel bedraagt maar liefst 4,7 procent, wat goed is voor zo’n 121 miljoen dollar. Ze heeft nu ook 6,7 procent van de aandelen van de Mexicaanse Grupo Televisa in bezit, goed voor 386 miljoen dollar. Haar aandeel in de bedrijven maakt van haar in een klap één van de machtigste beleggers in Mexico.

Bill Gates gaf haar ook een belang in de Canada National Railway en Amerikaanse autoverkoper Autonation. We weten dat zijn aandeel van 1,9 procent  in de spoorwegmaatschappij ooit zeker 1,5 miljard dollar waard was. Zijn aandeel van 3,7 procent in de autoverkoper was dan weer goed voor 307 miljoen dollar, afgaande op de beurscijfers van woensdag.

Wat gaat Melinda doen met al dat geld?

Vermoedelijk gaat Melinda Gates haar nieuw verworven aandelen aanwenden om haar humanitair werk verder te zetten. Het koppel spendeerde al 130 miljard dollar aan hun liefdadigheidsorganisatie The Bill & Melinda Gates Foundation.

Het koppel had nooit een huwelijkscontract opgesteld waarbij het huwelijksvermogen kan worden verdeeld. Het paar zal daarom via een apart contract vastgoed, schulden en inboedel verdelen. Melinda gaf in ieder geval al aan dat ze geen alimentatie zal nodig hebben. Daar zitten de aandelen van Bill mogelijk voor iets tussen.

Waarom is dit belangrijk? Bill Gates stond 34 jaar aan het hoofd van Microsoft, wat een van de meest invloedrijke techbedrijven ter wereld blijft. De voorbije jaren verkocht hij het grootste deel van zijn aandelen in Microsoft of schonk hij ze aan een goed doel. Bill Gates bezit nog 1,37 procent van de uitstaande aandelen van Microsoft. Die zijn volgens FactSet meer dan 26 miljard dollar waard. Bill Gates staat met een fortuin van 146 miljard dollar vierde in de Bloomberg Billionaires Index, die ’s werelds 500 rijkste mensen oplijst.

Meer
Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20