Scott Melker, gepassioneerd cryptohandelaar annex podcasthost, die zichzelf “The Wolf of All Streets” noemt, is geen techneut of IT-deskundoloog. Toch heeft hij een manier gevonden om, zonder de handen uit de mouwen te steken, een inkomen te genereren met het minen van cryptovaluta’s. In een interview met Business Insider legt hij uit hoe je dat doet.
Hoe verdien je passief elke maand 800 euro aan Bitcoin? Een cryptohandelaar vertelt over “delven op afstand”
Waarom is dit belangrijk?
Het delven (of “minen”) van cryptomunten wordt steeds competitiever. De grote spelers zetten installaties op in landen met toegang tot schone energie of lage elektriciteitsrekeningen, en ze kopen de nieuwste apparatuur. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lat hoger ligt en veel individuele miners vermorzeld werden. Maar er valt als belegger nog steeds een graantje mee te pikken van deze innovaties.Introductie: Scott Melker was ooit DJ voor hij een spraakmakend figuur werd binnen de crypto-industrie, schrijft Insider. Bij zijn overstap kreeg hij vaak geringschattende opmerkingen als “ga terug naar de muziekwereld” of “blijf in je straatje” te verduren. Hij noemde zichzelf gekscherend dan maar “The Wolf Of All Streets”; hij wilde laten zien dat mensen in meer dan één ding kunnen uitblinken en zich nooit door anderen in een hokje moeten laten duwen.
De geuzennaam bleef hangen. Melker is nu een cryptohandelaar – en belegger, de gastheer van een podcast genaamd “The Wolf of All Streets”, en de auteur van de invloedrijke The Wolf Den-nieuwsbrief. Hij heeft grote namen in de crypto- en financiële wereld geïnterviewd, zoals Dan Held, directeur groeimarketing bij cryptobeurs Kraken en Michael Saylor, mede-oprichter van business intelligence-bedrijf MicroStrategy. Daarnaast heeft hij bijna 550.000 volgers op Twitter.
Onlangs heeft Melker een voor hem nieuw en lucratief domein binnen de crypto-industrie aangeboord: cryptomining, het proces dat gebruik maakt van nodes om transacties op de blockchain te verifiëren, in ruil voor beloningen in de vorm van crypto. In Melkers geval, zijn dat geschenken in Bitcoin. Hoewel hij al sinds 2016 in digitale activa belegt, is het delven ervan nu pas een alternatieve manier geworden om zijn positie voortdurend en passief aan te vullen.
Maar Melker heeft niet de technische skills om zelf een mining farm op te starten, of om moeilijke rekensommen op te lossen. Hij werd een miner met een paar clicks en een creditcard.
Chips en lage elektriciteitsprijzen
Een recente trend binnen cryptomining zorgt ervoor dat bijna iedereen in dezelfde competitie als de grote spelers kan opereren. Hosting farms beschikken nu over de chips (ASIC’s, of: application-specific integrated circuits en GPU’s, of: graphics processing units) van miners van over de hele wereld. Bedrijven die al deze infrastructuur bezitten en ergens gevestigd zijn waar lage elektriciteitsprijzen de norm zijn, trokken Melkers aandacht.
“Mining is iets waarin ik altijd geïnteresseerd was, maar eerlijk gezegd nooit toe bereid was om de sprong te wagen om er iets concreets mee te doen,” zegt Melker. “Het is duidelijk een technologische uitdaging. Het was niet bijzonder aantrekkelijk met de energiekosten waar ik woon.”
Gezien zijn geringe technische kennis, was Melker dus bezorgd dat hij niet in staat zou zijn om een ASIC te bedienen en te repareren als deze vertraagde of kapot ging. “Maar bedrijven als Compass Mining maken het net zo makkelijk als een product bestellen bij Amazon”, aldus Insider.
Miner kopen
Melker hoorde over deze opportuniteit nadat hij de CEO van het bedrijf op zijn podcast had gehad. Hij bestelde een paar Antminer S19 pros, modellen die Bitcoin delven. Hij deed dit op een moment dat China zijn miners begon te bannen, dus hij ging ervan uit dat de concurrentie zou verminderen.
“Je kiest de ASIC’s die je wilt. Je koopt (de ASIC’s, red.) van hen (Compass, red.) en zij hosten ze in een faciliteit,” aldus Melker. “Je betaalt alleen de energiekosten en dat is het. Je ziet je miner nooit, je raakt je miner nooit aan. Je hoeft je nooit zorgen te maken over het onderhoud van je miner.”
- De modellen die momenteel beschikbaar zijn op Compass zijn onder andere de Antminer S19j Pro, die wordt verkocht voor ongeveer 8.200 dollar (ongeveer 6.900 euro).
- Het nadeel van deze modellen is dat de vraag zo enorm is toegenomen dat de wachttijden momenteel variëren van vijf tot zeven maanden voordat de ASIC’s online gaan.
- Voor de Europese markt is er onder meer het Italiaanse Casa Miners dat de Antminer S19 Pro verkoopt. Voor die betaal je wel 14.485 dollar (12.229 euro) en je moet intussen 470 dagen wachten op je rendement op investering. Ook biedt Casa Miners geen faciliteiten aan …
Melker bestelde er aanvankelijk een paar om ze uit te testen, maar realiseerde zich toen dat ze een hoog rendement op zijn investering waren. Hij heeft er sindsdien meer besteld, maar moet nog een paar maanden wachten voor zijn nieuwe partij online gaat.
Winstgevendheid
Zijn miners worden gehost in twee verschillende faciliteiten, één in Manitoba, Canada, waar Melker zei dat zijn elektriciteitskosten ongeveer 147,50 dollar (124,55 euro) per maand per miner bedragen. En er zijn er een paar in Rusland, waar de elektriciteit iets goedkoper is, met ongeveer 108,81 dollar (91,88 euro) per maand per miner.
- Hoewel er een merkbaar verschil is in elektriciteitskosten per locatie, hangt het van de beschikbaarheid af waar je miner terechtkomt. De locaties kunnen echter worden bekeken voordat je de miner koopt. De partij waar je bestelt, bepaalt op welke van de locaties hij terechtkomt.
- Wat de winst betreft, zei Melker dat zijn beide miners een gelijkaardig bedrag verdienen, namelijk ongeveer 0,00084155 BTC per dag.
- Dagelijkse winsten kunnen variëren; zo toonde een recente screenshot van Melkers account een miner die ongeveer 0.00080368 BTC verdiende, of ongeveer 38 dollar (32 euro), in een periode van 24 uur, schrijft Insider.
- Het kan gebeuren dat er dagen-, zelfs wekenlang geen BTC gemined wordt, tot ineens de juiste code gevonden wordt.
- Volgens ASICMinerValue, een website die de winstgevendheid van verschillende miners raamt, genereert de S19 pro ongeveer 30,78 dollar (25,99 euro) per dag, of 932,32 dollar (787 euro) per maand, gebaseerd op de handelsprijs van Bitcoin op 10 september.
Slecht voor het milieu?
Allemaal goed en wel, maar wat met de kritiek dat het minen van cryptovaluta’s slecht is voor het milieu? “Het delven van Bitcoin of een andere munt kost veel energie,” zegt Melker in een interview op Medium. “Grote miningbedrijven zetten tienduizenden machines in om zo veel mogelijk winst te maken en verbruiken grote hoeveelheden elektriciteit. Maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat ze slecht zijn voor het milieu. Er zijn al miningbedrijven die 100 procent schoon zijn en andere die er momenteel naar streven om alleen nog maar hernieuwbare energie te verbruiken. Deze uitdaging wordt snel aangepakt.”
“We moeten druk blijven uitoefenen op de miners die vertrouwen op oude methoden om Bitcoin te delven. Fossiele brandstoffen, steenkool en gestolen elektriciteit zijn methodes die uiteindelijk zullen verdwijnen. De Bitcoin Mining Council, voorgezeten door Michael Saylor, is een effectieve manier om miners aan te moedigen het juiste te doen. Als ze zich niet aan de regels houden, lopen ze het risico door de overheid te worden stilgelegd of de kans te missen om nieuwe machines aan te schaffen.”
Lees ook:
- Dit toestel van 740 euro kan voor jou Bitcoin minen
- Moeilijkheidsgraad Bitcoin-mining stijgt wellicht voor het eerst sinds de Chinese exodus: waarom dat een goede zaak is
- Koeienmest als ‘heilige graal’ voor het duurzaam minen van cryptomunten: deze ontdekking leverde een man miljoenen op
(jvdh)