China verklaart de overwinning over cryptomunten terwijl innovators wegtrekken

De Chinese centrale bank verklaarde begin september dat de regelgeving omtrent “fraude via digitale activa” is voltooid. De resterende blockchainbedrijven in China zijn hoopvol dat ze opnieuw ademruimte krijgen na de vele regulatieschokken. De meesten van hen hebben het land echter al lang verlaten.

Na een woelige zomer, die getekend werd door verschillende crackdowns van de Chinese autoriteiten in de blockchainsector, wordt nu de overwinning uitgeroepen door Peking. De illegale handel in “frauduleuze” cryptomunten zou verslagen zijn. Dat staat te lezen in een lijvig financieel rapport van de People’s Bank of China van 3 september.

In een onderdeel van dat verslag, genaamd “belangrijke prestaties in de strijd om grote financiële risico’s onschadelijk te maken”, wordt uitgelegd wat de overheid heeft gepresteerd. Het werk van de Chinese regelgevers rond digitale activa, verzekeringen via het internet, de handel in cryptomunten en de werkzaamheden van digitale buitenlandse beurzen zou voltooid zijn.

De belangrijkste prestatie was duidelijk het verbod op cryptomijnen, dat in verschillende Chinese provincies werd ingevoerd vanaf mei.

Cryptomijners en beurzen incasseren

Hoewel dit allemaal bijzonder verontrustend klinkt voor de opkomende techsector, geloven de resterende China blockchainbedrijven dat ze nu enige vorm van rust zullen kennen. Het einde van het hardhandig optreden tegen digitale activa betekent namelijk dat ze opnieuw hun werkzaamheden kunnen verder zetten, ditmaal met duidelijke wettelijke spelregels.

Cryptomijners en beurzen voor digitale activa, zoals Bitcoin en Ethereum, moesten de stevigste klappen incasseren tijdens de reguleringschokken. Opkomende bedrijven zoals ByBit en Amber moest hun diensten voor het gehele land ondertussen stopzetten. Grote spelers, zoals cryptobeurzen Binance en FTX, houden echter nog steeds hun ondersteuning voor Chinese gebruikers aan.

Exodus uit China

Er blijft bitter weinig over van de ooit bruisende blockchaingemeenschap in China. Verschillende Chinese cryptomijnbedrijven hebben China verlaten voor betere oorden.

Vooral de Amerikaanse staat Texas werd een aantrekkelijke bestemming voor het delven naar digitale munten. De Texaanse gouverneur Greg Abbot tweette ooit nog dat hij de lonely star wil transformeren tot een leider in de cryptowereld.

Bitmain, het grootste cryptomijnbedrijf ter wereld, heeft ondertussen een vestiging in Rockdale, Texas. Het dorpje met 6.000 inwoners is een pak kleiner dan de vorige thuisbasis in Peking (21 miljoen inwoners).

Ook andere Amerikaanse staten konden Chinese mijners aantrekken. Zo kondigde Bitmain deze week aan dat het voor 62 miljoen dollar aan miningcomputers zal inzetten in de staat Georgia. Die zullen elke maand voor 10 miljoen dollar aan cryptomunten opgraven.

Ook interessant om te volgen: Binnen Azië is het epicentrum van de blockchainsector schijnbaar aan het verschuiven. De Chinese stad Hongkong was ooit de perfecte brug tussen westerse bedrijven en de Chinese markt. De Hongkongse regelgevers hebben die status bijna volledig teniet gedaan. Het lijkt erop dat Singapore stilaan die rol begint te vervullen. Steeds meer belangrijke spelers vestigen zich in de stadstaat.

Lees ook: Wordt Coinbase de volgende cryptobeurs die slachtoffer is van arbitraire regelgeving?

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20