Dit toestel van 740 euro kan voor jou Bitcoin minen

Bitcoin Merch-oprichter Idan Abada verkoopt een klein toestel dat Bitcoin mijnt. De kans dat de kleine computer ooit een Bitcoin oplevert, is echter bijzonder klein, maar toch is er een kans. Hoe werkt het?

Waarom is dit belangrijk?

Het afgelopen jaar is de koers van Bitcoin met 234,8 procent gestegen. Het mijnen van die digitale munten vereist de rekenkracht van computers om wiskundige puzzels op te lossen. Enorme hoeveelheden rekenkracht. Toch blijven heel wat mensen zoeken naar manieren om zelf cryptomunten te mijnen.

In een TikTok-video met meer dan 2,6 miljoen views toont Abada hoe hij in een Starbucks-café Bitcoin probeert te mijnen met zijn laptop en het kleine toestel. Het schetst een heel ander beeld van cryptodelven dan de gigantische muren van computers die we de laatste weken te zien kregen bij Chinese cryptoboeren.

@howmuchchannel

Bitcoin Mining At Starbucks #bitcoinmining #crypto #bitcoin #ethereum #btc #eth #doge #dogecoin #starbucks #coffee #tothemoon #newpac #bitcoinmerch

♬ original sound – Idan Abada

Alternatieve manieren om Bitcoin te minen is zowat de job van Abada geworden. Op zijn YouTube-kanaal “How much” experimenteert de Amerikaan hevig met het mijnen van crypto. Zo sloeg hij er in juni in om met vijf gaming laptops Bitcoin te mijnen.

Het apparaat dat Abada gebruikte in het Starbucks-café staat inmiddels te koop voor 740 euro.

Hoe goed werkt het apparaat echt?

Een cryptominer krijgt Bitcoins voor het verifiëren van een transactie met de cryptomunt, waardoor Bitcoin-”blocks” gemijnd worden. Daarvoor moet de miner een wiskundig probleem oplossen. Er moet namelijk een Bitcoin-”hash” (een hexadecimaal getal van 64 cijfers) ontcijferd worden voor de “block” wordt toegevoegd aan de blockchain.

De moeilijkheidsgraad van het oplossen van die “hashes” wordt trouwens steeds moeilijker. Maandag stond de moeilijkheidsgraad op 13,6 biljoen. Dit betekent dat elke gok om het 64-cijferige getal te vinden een kans van 1 op 13,6 biljoen heeft om juist te zijn. Er is dus een sterke computer met veel rekenkracht nodig om een “hash” snel op te lossen.

Daarbij zorgt het “proof-of-work”-systeem van Bitcoin ervoor dat enkel de miner die het snelst een “hash” ontsluiert, beloond wordt. Met het kleine toestel neem je het dus op tegen Chinese cryptoboederijen met muren vol computers en professionele cryptominers in Texas die miljoenen dollars ophalen om een beursgang te realiseren.

De kans dat je dus ooit een Bitcoin zult mijnen, is astronomisch klein.

Om de 10 minuten op de loterij spelen

Volgens Abada zal de kleine computer om de 10 minuten een “block” proberen mijnen. De beloning daarvoor is momenteel een schatkist van 6,25 Bitcoin, ofwel 161.000 euro.

Om de 10 minuten heb je dus een kans van 1 op 13,6 biljoen om die hoeveelheid geld te verdienen. Ter vergelijking: volgens de astronoom Alan Harris heb je een kans van 1 op 700.000 om in je leven geraakt te worden door een meteoriet.

Het apparaat kan volgens Abada beter gebruikt worden als een leerschool voor het graven naar crypto.

Lees ook: Aanstaande maandag komt 1,5 miljard dollar aan Bitcoin-aandelen op de markt: stijgt of daalt de waarde van de cryptomunt?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20