Hoe kan je 1500 euro lenen?

Op het moment dat je een bedrag van 1500 euro nodig hebt, dan wordt er in de financiële wereld vaak gesproken van een klein leenbedrag. Zelfs als dit voor je gevoel toch een als een behoorlijk groot geldbedrag in de oren klinkt. Over het algemeen zal het je niet extreem veel moeite hoeven te kosten om dit bedrag te lenen. Er zijn doorgaans meerdere personen en financiële instellingen die wel bereid zijn om je een dergelijke lening te verstrekken. Dit wil overigens niet zeggen dat je geen rekening dient te houden met een aantal zaken dat bij het lenen van 1500 euro komen kijken. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder alvast de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet en de zaken opgesomd waar je rekening mee moet houden op het moment dat je een bedrag 1500 euro wilt gaan lenen.

Een lening aangaan van 1500 euro

Het gros van alle kredietverstrekker zullen in de regel bereid zijn om je behoorlijke hoge geldbedragen uit te lenen. De leningen die verstrekt worden, kunnen vaak dan ook oplopen tot wel enkele tonnen. Gelukkig heeft niet iedereen die een lening aan wilt gaan zo veel geld nodig. Om die reden worden er door veel kredietverstrekkers ook opties aangeboden om een minder groot geldbedrag te lenen. Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om slechts een bedrag lenen van 1500 euro. Voor de kredietverstrekker is dit meestal maar een lage leensom en zullen de leningen als gering worden beschouwd. De leendoelen van dit soort kleine leningen zijn vaak reparaties of vervangingen van bestaande objecten die niet uit eigen financiële middelen betaald kunnen worden.

1500 euro lenen betekent vaak een hoge rente

Een bedrag van 1500 euro lenen is in een heleboel gevallen geen enkel probleem, maar wel zul je als kredietnemer wel rekening dienen te houden met de relatief hoge rente die bij dit soort leningen in rekening zal worden gebracht. In bepaalde gevallen kan het zelfs lijken alsof er niet veel rente betaald hoeft te worden op het ogenblik dat je maar 1500 euro wilt gaan lenen, maar in verhouding tot grotere leningen blijkt toch dat je flink wat geld kwijt zult zijn aan deze lening. Om die reden is het dan ook zaak om altijd eerst goed naar het percentage van de rente te kijken en eveneens de voorwaarden die bij de betreffende lening horen nauwkeurig door te nemen.

CKP en een lening afsluiten

Vrijwel elke keer wanneer je geld leent, zul je te maken krijgen met de CKP (Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Alle leningen en kredieten, vanaf 1000 euro en/of een minimale looptijd van 3 maanden, die in ons land aan worden gegaan, dienen namelijk geregistreerd te worden bij het CKP. Op het moment dat je dan ook een CKP-notering hebt, dan kan het gebeuren dat je niet meer geld kunt lenen. Juist wanneer je maar een kleine lening aan wilt gaan, zal dit enorm zuur zijn.

Gelukkig kun je vandaag de dag ook terecht bij een heleboel bedrijven als je een lening van slechts 1500 euro aan wilt gaan. Zelfs op het ogenblik dat je al geregistreerd staat bij het CKP. Bedrijven die geen CKP toetsing uitvoeren zullen echter in de regel echter wel een hogere rente berekenen over de schuld die je bij hen open hebt staan. Wanneer je dus een lening aan wilt gaan voor 1500 euro, dan kan het gebeuren dat je te maken krijgt met een rente die extra hoog is opgelopen, ondanks het feit dat bij een dergelijk kleine lening vaak al een erg hoog rentetarief wordt gehanteerd.

Vergelijken van meerdere leningen is lonend

Op het ogenblik dat je van plan bent om een bedrag van 1500 euro te gaan lenen, dan is het absoluut aan te raden om meerdere leningen van verschillende kredietverstrekkers goed met elkaar te vergelijken. Hoewel je een lening af wilt sluiten voor een relatief laag bedrag is het toch enorm belangrijk om van tevoren precies op de hoogte te zijn van de voorwaarden die op de betreffende lening van toepassing zullen zijn en hoeveel rente je over de openstaande schuld dient te betalen. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat je niet te maken krijgt met onverwachte verrassingen. Je weet dan namelijk al voordat je de lening aangaat wat er door de kredietverstrekker van je zal worden verwacht.

Handige hulpmiddelen bij het maken van een goede vergelijking zijn online simulaties, die je op steeds meer websites van kredietverstrekkers uit kunt voeren, en (online) aan te vragen offertes. Door deze wegen te bewandelen, zul je immers een goed beeld krijgen van een bepaalde lening, maar ook van de kosten en andere voorwaarden die eraan verbonden zullen zijn. Om niet alle offertes handmatig te vergelijken, kun je er eveneens voor kiezen om meerdere vergelijkingswebsites te gebruiken als je 1500 euro wilt gaan lenen. Deze website zal dan, nadat je je persoonlijke- en financiële gegevens en voorkeuren aan hebt gegeven, een lijst met de meest geschikte opties laten zien waar je vervolgens zelf een keuze uit kunt maken. Niet elke vergelijkingswebsite zal echter producten van iedere kredietverstrekker meenemen in de vergelijkingen waardoor je alsnog een goede deal mis kunt lopen wanneer je maar één website gebruikt.

Je kunt geen lening van 1500 euro afsluiten

Indien je er niet in slaagt om een gunstige lening te vinden van een bedrag van 1500 euro, dan zijn er echter nog een aantal andere mogelijkheden te bedenken om aan dit geldbedrag te komen. Je kunt bijvoorbeeld bij jezelf nagaan of je in de gelegenheid bent om de benodigde 1500 euro bij elkaar kunt krijgen door te gaan sparen. Geld sparen is uiteraard alleen mogelijk op momenten dat je de betreffende uitgave pas over een aantal maanden wilt gaan doen.

Zie ook: hoe kan ik geld lenen zonder bank?

Wanneer je daarentegen het geld direct nodig hebt, dan kun je er eveneens voor kiezen om de betaling uit te gaan voeren met een kredietkaart of door tijdelijk rood te staan op je zichtrekening (als je daar tenminste toestemming van je bank voor hebt gekregen). Ook in deze gevallen zul je er overigens rekening mee moeten houden dat je een fors bedrag aan leenvergoeding moet gaan betalen aan de kredietkaartmaatschappij of bank. Zeker als je de 1500 euro in termijnen terug wilt gaan betalen, kunnen de uiteindelijke leenkosten flink in de lift worden gezet. Vaak is het zelfs duurder om op deze manieren 1500 euro te lenen, dan wanneer je een lening af kunt sluiten voor hetzelfde bedrag.

1500 euro onderhands lenen

Maar ook zou je een familielid of een goede vriend om financiële hulp kunnen vragen in de vorm van een zogenaamde onderhandse lening. Hoewel het stellen van een dergelijke vraag voor veel mensen vaak erg lastig is (ze willen immers niet graag te koop lopen met hun geldnood) kan 1500 euro lenen van iemand uit de directe omgeving doorgaans een stuk goedkoper zijn, dan wanneer je een officiële lening bij een bank af zou sluiten. Een heleboel familieleden en vrienden zullen je immers minder, of zelfs helemaal geen, rentevergoeding in rekening brengen over het geld dat je hebt geleend. Natuurlijk zul je altijd wel de gemaakte afspraken met een bekende kredietverstrekker duidelijk op papier moeten zetten en je strikt hieraan moeten houden om de onderlinge relatie niet onder onnodige druk te zetten.

Vandaag de dag worden er online ook geregeld onderhandse leningen aangeboden door uiteenlopende personen of organisatie. In dit soort situaties weet je echter nooit precies met wie je zaken gaat doen. De kans dat je te maken krijgt met malafide, of ronduit criminele praktijken, is dan ook zeker niet ondenkbaar. Bij voorkeur laat je deze optie dan ook onaangeroerd, zelfs als je maar een geringe lening aan wilt gaan (zoals het geval is als je 1500 euro wilt lenen). Voor je het weet zit je immers vast aan onmogelijke betalingsverplichtingen of andere voorwaarden die door deze partijen aan de lening verbonden kunnen worden. Er is immers geen enkele instanties die hen, in tegen stelling tot officiële kredietverstrekkers, controleert.

Conclusie

Hoewel 1500 euro lenen doorgaans niet onmogelijk hoeft te zijn, zul je toch te maken kunnen krijgen met een aantal belangrijke aandachtspunten. Zo zul je onder andere de rentetarieven goed in de gaten moeten houden bij dit soort kleine leningen. Ook zul je er zeker van moeten zijn dat je een betrouwbare kredietverstrekker in de arm hebt genomen zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In de praktijk komt dit dan ook meestal neer op het doen van gedegen onderzoek naar de kredietverstrekker en de leenopties (en uiteraard ook de bijbehorende voorwaarden) die geboden worden.

Op het moment dat je twijfels hebt ten aanzien van het aangaan of het afbetalen van een lening, zelfs als dit slechts een leenbedrag van 1500 euro betreft, dan doe je er verstandig aan om de lening resoluut af te blazen en op zoek te gaan naar andere oplossingen. De kans dat je jezelf verder in de financiële problemen manoeuvreert door toch geld te gaan lenen, is dan immers niet geheel ondenkbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20