Hoe geld lenen zonder naar je vertrouwde bank te gaan

Wanneer je geld wil lenen, zijn er nogal wat opties. Vrijwel iedere bank in België biedt allerlei vormen van krediet aan, zoals een lening op afbetaling of een kredietopening. Bij een lening op afbetaling betaal je maandelijks een vast bedrag af. Zo weet je elke maand waar je aan toe bent en je weet ook wanneer de lening eindigt. Bij een kredietopening betaal je doorgaans een vast percentage af van het openstaande bedrag. Het krediet moet afbetaald worden in een op voorhand wettelijk vastgestelde periode, de nulstellingsperiode. Na volledige terugbetaling, is je volledige kredietlijn opnieuw beschikbaar.

Die leningen kan je bij verschillende kredietverstrekkers aanvragen, maar misschien wil je wel geld lenen zonder tussenkomst van je eigen bank. Wij sommen enkele mogelijkheden op.

De onderhandse lening: leen geld bij familie of vrienden

Misschien had je hier zelf ook al wel aan gedacht en vaak zal je merken dat een hoop familieleden of vrienden best bereid zijn om je geld te lenen. Het is daarbij natuurlijk extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle afspraken goed op papier zet. Wees open en eerlijk over je financiële situatie, wat je kunt aflossen, of je rente betaalt en of je het bedrag over een bepaalde tijd in één keer wil terugbetalen.

Het is verleidelijk om te denken dat geld lenen van vrienden en familie enkel via een mondelinge afspraak gebeurt. Het is echter altijd verstandig om afspraken en bedragen helder en duidelijk op papier te zetten. Het zal niet voor het eerst zijn dat de relatie met een vriend of familielid vanwege geld onder druk komt te staan. Zo hebben jullie allebei heldere afspraken om op terug te vallen. En je weet ook zeker dat er achteraf geen ruzie of vervelende situaties ontstaan over geld.

Het grote voordeel van een onderhandse lening is dat je geld kunt lenen zonder naar een bank  te gaan en dat jullie zelf alle afspraken maken over de terugbetaling, zoals een lagere of geen rente, een ruimere terugbetalingsperiode en allerlei andere zaken. Je kunt de voorwaarden voor de lening in samenspraak dus helemaal zelf bepalen.

Geld lenen zonder bank: de peer-to-peer lening

Misschien heb je er wel eens van gehoord: peer-to-peer. Je kunt voor allerlei zaken steeds meer teruggrijpen op peer-to-peer oplossingen. Eigenlijk betekent het dat twee particulieren zaken met elkaar doen. Dat kan bijvoorbeeld de verhuur van een appartement betreffen, maar je kunt ook voor geld lenen zonder bank steeds meer terecht bij particulieren (peers). Zo kan je dus geld lenen van een andere partij zonder dat je met een bank in zee hoeft te gaan.

Ook hier geldt weer, je kunt afspraken onderling maken en laat die uiteraard wederom schriftelijk vastleggen. Er zijn verschillende websites en aanbieders waar je terecht kunt voor een peer-to-peer lening, zoals Mozzeno. Die websites brengen leningaanvrager en geldaanbieder met elkaar in contact. Uiteraard zal je door middel van bijvoorbeeld salarisstroken of andere bronnen van inkomsten wel moeten kunnen aantonen dat je de lening kan terugbetalen. Zo weet de andere partij ook echt zeker dat je het geld gaat terugbetalen.

Geld lenen bij een onafhankelijke kredietverstrekker: Santander Consumer Finance

Wil je liever niet in zee gaan met een grote Belgische bank, dan kan je ook een lening aanvragen bij een kleinere bank of financiële instelling, bijvoorbeeld bij Santander Consumer Finance. Daar kan je terecht voor kleinere, maar ook grotere leningen. Santander biedt leningen aan tussen €501 en €50.000. Daarbij doorloop je een duidelijk aanvraagproces. Santander heeft dus misschien wel een lening die past bij jouw wensen en budget. Je ziet precies wat je maandlasten zullen zijn en je kan, als je aan alle voorwaarden voldoet, de lening van jouw keuze afsluiten. Met Santander kies je voor transparantie en duidelijke voorwaarden voor jouw lening.

[table id=25 /]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20