Hoe gedecentraliseerd is Bitcoin echt? 10.000 BTC-beleggers bezitten 5 miljoen cryptomunten

Uit een studie van de National Bureau of Economic Research blijkt dat een kleine groep BTC-beleggers een aanzienlijk deel van de markt bezit. De cijfers tonen aan dat 10.000 Bitcoinbeleggers zo’n 5 miljoen BTC bezitten. Dat doet de vraag rijzen hoe gedecentraliseerd Bitcoin echt is.

Decentralisatie is volgens heel wat cryptoliefhebbers de grootste troef van cryptomunten. Dat betekent dat er geen centrale toezichthouder is die de koers van de munt kan beïnvloeden. Dat is wel het geval bij fiatgeld. Zo heb je in de Europese Unie de Europese Centrale Bank (ECB) en is in de Verenigde Staten de Federal Reserve verantwoordelijk voor het geldbeleid.

250 miljard dollar

Nu toont een onderzoek van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie National Bureau of Economic Research aan dat Bitcoin, de grootste cryptomunt op de markt, minder gedecentraliseerd is dan verwacht. Volgens dat onderzoek bezitten de top 10.000 Bitcoinrekeningen 5 miljoen Bitcoins, een equivalent van ongeveer 250 miljard dollar (op basis van de huidige koers).

Volgens Crypto.com bezitten ongeveer 114 miljoen mensen wereldwijd de cryptomunt. Dat betekent dus dat ongeveer 0,01 procent van de Bitcoinhouders 27 procent van alle beschikbare BTC bezit. Op dit moment zijn er zo’n 19 miljoen Bitcoins in omloop.

De studie werd uitgevoerd door Antoinette Schoar, professor financiën aan de MIT Sloan School of Management en Igor Makarov, professor financiën aan de London School of Economics. Zij hebben voor dit onderzoek elke transactie in de meer dan 13-jarige geschiedenis van Bitcoin in kaart gebracht en geanalyseerd.

Belangrijke gevolgen

Op basis van de bovenstaande resultaten waarschuwen de professoren dat de “centralisatie” die op die manier ontstaat twee belangrijke gevolgen met zich kan meebrengen. Doordat een kleine groep een aanzienlijk deel van de cryptomunten bezit, is BTC vatbaarder voor systeemrisico’s. Ten tweede betekent het dat het merendeel van de winsten als gevolg van de stijgende prijs en de toegenomen adoptie naar een onevenredig kleine groep investeerders gaat.

“Ondanks het feit dat de cryptomunt al 14 jaar bestaat en de recente hype is het nog steeds een zeer geconcentreerd ecosysteem”, merkt Schoar op.

Bitcoin heeft hoe dan ook heel wat cryptomiljonairs gecreëerd. In maart 2020 was de cryptomunt “slechts” 5.000 dollar waard. Dit jaar was de munt op het hoogtepunt bij 69.000 dollar waard. Ondertussen is de waarde gezakt tot zo’n 50.000 dollar. Een belegging in BTC is dan ook niet zonder risico’s. Al verwachten sommige experts dat de volatiliteit in 2022 zal afnemen.

(lb)

Meer