Hoe Elon Musk 10 miljoen Tesla-aandelen verkocht terwijl hij zijn belang in het bedrijf vergrootte

Zoals beloofd, heeft Elon Musk de afgelopen weken een aanzienlijk belang in zijn bedrijf verkocht. Toch bezit hij 564.000 aandelen meer dan aan het begin van de verkoopgolf, meldt CNN. Hoe is zoiets mogelijk?

Begin november deelde Elon Musk een poll met zijn volgers op Twitter: “Moet ik 10 procent van mijn Tesla aandelen van de hand doen?” was de vraag. 3,5 miljoen mensen brachten toen hun stem uit en 57,9 procent antwoordde “ja”. In feite had Elon Musk zijn besluit al lang voor deze peiling genomen. Musk had voldoende redenen om die aandelen te verkopen: belastingverplichtingen, de afbetaling van persoonlijke schulden, een strategische investering in cryptocurrency…

Ruim 10 miljoen aandelen verkocht

Tot nu toe heeft Elon Musk 10,1 miljoen aandelen verkocht, wat neerkomt op 7 miljoen aandelen minder dan het doel van 10 procent. Uit een analyse blijkt zelfs dat de wispelturige miljardair meer aandelen in zijn bezit heeft dan bij het begin van de massale verkoop. Hoe kan dat?

Terwijl hij aandelen verkoopt, oefent hij ook opties uit om er meer te kopen. Hij doet dat tegen een spotprijs van 6,24 dollar per aandeel, ruim onder de 1 procent van de huidige aandelenprijs van Tesla. Sinds de fameuze poll heeft Elon Musk opties uitgeoefend om 10,7 miljoen Tesla-aandelen te kopen. In feite moest hij de opties wel uitoefenen, Twitterpoll of niet, want ze liepen sowieso af in augustus 2022.

Daar blijft het niet bij: de Tesla-baas zal beloond worden met nog meer opties als de volgende financiële resultaten succesvol zijn, wat waarschijnlijk zal gebeuren.

Belastingen betalen

De reden waarom Elon Musk zijn aandelen verkoopt en vervolgens terugkoop luidt als volgt: Elke keer hij opties uitoefent, is hij onderworpen aan een aanzienlijke inkomstenbelasting. Die opties zijn namelijk zijn belangrijkste vorm van inkomsten. Musk is 5 miljard dollar aan federale belastingen verschuldigd voor de nieuwe aandelen die hij sinds 8 november heeft gekocht. (Dat is exclusief zijn staatsbelasting.) Volgens de archieven verkocht Musk Tesla-aandelen specifiek om deze belastingdruk te dekken.

Musk zal het hier waarschijnlijk niet bij laten. Volgend jaar zullen zo’n 12,2 miljoen opties tegen een aantrekkelijk tarief vervallen als ze niet worden uitgeoefend. CNN heeft de rekensom gemaakt: het kost hem de verkoop van 5,3 miljoen aandelen, maar hij houdt er toch nog een bonus van 7 miljoen aandelen aan over.

In totaal zal hij, wanneer al deze opties in 2028 aflopen, 22,9 miljoen aandelen minder hebben dan toen hij met de verkoop begon. Maar hij zal 50,7 miljoen opties hebben om aandelen te kopen.

Het is nu duidelijk waarom de verkoop van deze aandelen niet een soort loskoppeling van Tesla door Elon Musk is, maar een inhaalspelletje om zijn belastingen te betalen.

Einde van de demonstratie.

(lp/NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20