Musk vraagt aan zijn volgers op Twitter wat hij moet doen met 10 procent van zijn aandelen

Tesla-baas Elon Musk is een grote fan van Twitter. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij de microblogsite gebruikt. De miljardair is dit weekend nog een stapje verder gegaan dan simpelweg (soms cryptische) berichten de wereld in te sturen. Hij heeft zijn volgers op het platform gevraagd wat hij moet doen met 10 procent van zijn aandelen.

Musk heeft zaterdag aan zijn 62,5 miljoen volgers op Twitter als het ware om beleggingsadvies gevraagd. Via een poll wou hij te weten komen wat hij volgens zijn volgers moet doen met 10 procent van zijn aandelen. Die “raadpleging” kwam er nadat de Tesla-baas eerder al had aangegeven dat hij een deel van zijn Tesla-aandelen in het vierde kwartaal van de hand wil doen.

Belastingontwijking?

“Ik heb een heleboel opties die begin volgend jaar aflopen, dus… een enorm blok opties zal in het vierde kwartaal verkocht worden. Ik moet wel, anders lopen ze af”, zei hij in september tijdens de Code Conference.

Er is de jongste weken veel te doen rond belasting op ongerealiseerde winsten. Daarom legde hij zijn oor te luisteren bij zijn volgers op Twitter. “Er wordt de laatste tijd veel gesproken over ongerealiseerde winsten als belastingontwijking, dus ik stel voor 10 procent van mijn Tesla-aandelen te verkopen. Steunen jullie dit idee?”, tweette hij. “Ik zal me houden aan de uitslag van deze peiling, wat die ook is.” Op het moment van dit schrijven loopt de poll nog vier uur en heeft 57,2 procent “ja” gestemd.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg bezat Elon Musk op 30 juni ongeveer 17 procent van de in omloop zijnde aandelen van Tesla

Koerswinst Tesla

De verkoop van aandelen zal Musk hoe dan ook geen windeieren leggen. De afgelopen weken is de aandelenkoers van Tesla fors gestegen. De producent van elektrische wagens heeft een stevige boost gekregen nadat het autoverhuurbedrijf Hertz zei dat het 100.000 Tesla-wagens heeft besteld. Musk blijft weliswaar tot nu toe volhouden dat er nog geen contract is ondertekend. Voordat hij die verklaring aflegde, treiterde hij beleggers die de aandelen van Tesla hadden geshort. “Tesla Hertz shorts”, schreef hij via Twitter. Het aandeel is sinds de aankondiging van de deal 34 procent hoger geschoten.

Volgens Ben Silverman, director bij het onderzoeksplatform InsiderScore, had Tesla eind oktober iets meer dan 1 miljard uitstaande aandelen. Als Musk vandaag zijn opties zou uitoefenen, zou het aantal uitstaande aandelen met iets meer dan 2 procent toenemen, berekende InsiderScore. Silverman voorspelt dat het effect op aandeelhouders minimaal zal zijn, deels omdat de verkoop geen verrassing zal zijn. Dat meldt CNBC.

“Musk zal zich waarschijnlijk blijven uitspreken over wat hij aan het doen is – de opties uitoefenen omdat ze bijna verlopen zijn, aandelen verkopen vanwege de enorme belastingaanslag en vanwege de liquiditeit van Tesla-aandelen”, aldus Silverman.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20