Het verontrustende signaal dat doet denken aan crisis van 2008

Het verontrustende signaal dat doet denken aan crisis van 2008
(Getty Images)

Portefeuillebeheerders geven aan dat zij in hun fondsen overwogen zijn in obligaties, in tegenstelling tot aandelen. Dit wijst op een grote risicoaversie en geeft aan dat zij niet verwachten dat de economische situatie volgend jaar zal verbeteren. De laatste keer dat deze ratio werd gespot was tijdens de crisis van 2008.

Waarom is dit belangrijk?

Obligaties zijn veiliger activa met minder risico dan aandelen. In tijden van crisis wenden beleggers zich vaak tot deze activa.

De feiten: Obligaties worden een steeds belangrijker onderdeel van beleggingsfondsen.

  • Dit blijkt uit een maandelijkse enquête van de Bank of America onder fondsbeheerders, waarover BFM Bourse bericht.
  • Kortom, beheerders geven de voorkeur aan obligaties als financiële activa voor het komende jaar – minder risicovolle producten dan aandelen. Zij verwachten met andere woorden niet dat de economische situatie zal verbeteren, integendeel.
  • Dit is de eerste keer sinds de crisis van 2008-2009 dat vermogenbeheerders aangeven dat zij hun portefeuilles “overwogen” zijn in obligaties. In november was het tegenovergestelde nog het geval: zij waren onderwogen in obligaties. Tegelijkertijd zijn ze onderwogen in aandelen, maar dat is al enkele maanden zo. Het cijfer staat echter op het laagste niveau sinds april 2009.
    • Vergelijkingen tussen de crisis van 2008 en het jaar 2022 komen steeds vaker voor. Voor Mike Wilson van Morgan Stanley lijkt de daling van de bedrijfswinsten op die van 2008. Volgens Roubini dreigt een schuldencrisis zoals die van 2008, vermengd met stagflatie.
  • Zo zullen volgens 27 procent van de respondenten staatsobligaties volgend jaar de beste activa zijn. Slechts 25 procent van de beleggers is overtuigd van aandelen. Bedrijfsobligaties zijn nog iets minder populair (24 procent), evenals grondstoffen (12 procent).

China?

De details: ook de andere vooruitzichten zijn niet rooskleurig.

  • 69 procent van de beleggers verwacht dat de wereldeconomie de komende 12 maanden verder zal verzwakken (tegenover 74 procent in november).
  • 68 procent acht een recessie waarschijnlijk (77 procent in november).
  • Een positieve variabele: China, dat ook beide percentages naar beneden haalt. 75 procent van de beleggers denkt dat de Chinese economie volgend jaar robuuster zal zijn dan dit jaar, dankzij de eerste tekenen van versoepeling van het draconische gezondheidsbeleid. Dit is een duidelijk verschil met november, toen slechts 13 procent optimistisch was over China.
  • 90 procent ziet de inflatie dalen in 2023, maar denkt dat de stijgende kosten van het levensonderhoud zullen blijven wegen op de markten. Voor 37 procent van hen is de “nog steeds hoge” inflatie het grootste risico voor de markt (tegenover 30 procent in november). Andere risico’s zijn de diepe recessie, het strakke monetaire beleid en de geopolitieke situatie.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.