Glijdt grootste economie ter wereld af naar stagflatie? Dit is wat experts in de VS zeggen

Amerikanen kunnen op economisch vlak worden gerustgesteld door de laatste trends op het gebied van inflatie, groei en werkgelegenheid. Maar volgens deze deskundigen is het land niet snel uit de problemen: stagflatie zou namelijk voor de deur staan.

Waarom is dit belangrijk?

De VS is de grootste economie ter wereld. Een recessie of stagflatie zal ook elders gevolgen hebben. Stagflatie is dan ook in Europa een mogelijk scenario.

De feiten: twee belangrijke trends.

  • Enerzijds hebben de VS afgelopen donderdag hun inflatiecijfer voor oktober bekendgemaakt: 7,7 procent, jaar-op-jaar. Dit is lager dan de 8,2 procent die in september werd genoteerd, en lager dan de ramingen. Voor sommigen is dit een teken dat de inflatiepiek in de VS ver voorbij is.
  • Anderzijds is er het groeicijfer. In het eerste en tweede kwartaal is het bbp licht gekrompen, maar in het derde kwartaal trok het weer aan met 2,6 procent. Ook de arb
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer