Het Overlegcomité: Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, wordt als een hoog risico beschouwd

Het Overlegcomité raadt af om de komende weken te reizen. ‘Wie toch minstens 48 uur in het buitenland verblijft, wordt beschouwd als een hoog risico’, zei de premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie van het Overlegcomité.

‘De komende weken start een belangrijke periode in onze strijd tegen het coronavirus. Het aantal besmettingen ligt vandaag tien keer lager in vergelijking met de top van de tweede coronagolf. Dat dankzij iedereen die de regels heeft gerespecteerd. Toch ligt dat aantal nog veel te hoog. Dit zou het begin van een derde golf kunnen zijn, maar wij kunnen dit vermijden. Daarom is het belangrijk om de regels te blijven volgen’, aldus de premier.

Strengere regels telewerk

Om een derde golf te vermijden heeft het Overlegcomité beslist om enkele bestaande maatregelen te verstrengen. Zo komen er meer en strengere controles op telewerk. ‘We zien dat niet alle bedrijven zich aan deze verplichting houden. Daarom gaan we bedrijven strenger controleren. Zij die de regels overtreden riskeren hoge boetes’, aldus de premier.

Voorts raadt de regering af om te reizen. ‘In de meeste landen is de situatie slechter dan in ons land. Wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, wordt dan ook beschouwd als een hoog risico’, verduidelijkt De Croo.

Wie naar een rode zone reist, moet minstens zeven dagen in quarantaine gaan. ‘Er geldt een uitzondering voor wie kan aantonen dat hij zeer voorzichtig is geweest’, aldus Frank Vandenbroucke (sp.a), minister van Volksgezondheid. ‘Hoe dan ook is het geen goed idee om naar een rode zone te reizen.’

Er komen ook strengere controles aan de grenzen en luchthavens om na te gaan of reizigers de passenger locator form hebben ingevuld. ‘We gaan de antwoorden in die vragenlijst ook veel strenger beoordelen’, aldus Vandenbroucke.

Controle op naleving quarantaineregels

De politie zal overigens controleren of de quarantaineregels worden gerespecteerd. ‘We hebben afgelopen woensdag in het Vlaams parlement een decreet gestemd dat het mogelijk maakt om dit strikter te controleren’, aldus Jan Jambon (N-VA-), Vlaams minister-president.

Ook voor wie naar ons land komt gelden er strengere regels. Reizigers die naar België komen en hier langer dan 48 uur wensen te verblijven, moeten een negatieve coronatest voorleggen.

De premier riep ook op om de feestdagen met zo weinig mogelijk mensen te vieren. ‘We drukken iedereen op het hart om de regels te respecteren’, aldus de premier. ‘Het zal een andere kerst zijn, maar het zal eenmalig een andere kerst zijn.’

Geen aanpassing avondklok in Vlaanderen

Veel experts opperden eerder deze week om de avondklok in Vlaanderen te vervroegen. Het Overlegcomité heeft beslist om niet te raken aan de Vlaamse avondklok. Dat betekent dat u in Vlaanderen uw woning niet mag verlaten tussen 12 uur ’s nachts en 5 uur ’s ochtends. In Wallonië en Brussel blijft de avondklok gelden tussen 22 uur en 6 uur.

Meer