“Het moderne equivalent van piramides bouwen”: Fiasco van Xi’s modelstad Xiongan toont de grenzen van zijn autoritaire macht

Samengevat. Xiongan, ooit bedacht als een toonbeeld van vooruitstrevendheid en technologische innovatie, blijkt nu een spookstad te zijn. Dit fenomeen benadrukt de kloof tussen visionaire staatsplanning en de realiteit van economische en sociale krachten. Het project Xiongan wordt daarmee een casestudie in de grenzen van autoritaire macht in het moderne China.

Waarom is dit belangrijk?

Dit project, gezien als een symbool van Xi Jinping’s visie voor China, confronteert ons met de beperkingen van staatsgeleide ontwikkeling in een tijd waarin marktkrachten en persoonlijke keuzes steeds meer invloed hebben. De leegstand van Xiongan biedt inzicht in de complexe dynamiek tussen overheidsplanning en de realiteit van stedelijke migratie en ontwikkeling.

In het nieuws. Xiongan, gepland als een technologische en ecologische utopie, was bedoeld om de druk op Beijing te verminderen en een nieuwe ontwikkelingsrichting voor China te symboliseren.

  • De Chinese regering heeft ruim 610 miljard yuan (78 miljard euro) geïnvesteerd in Xiongan, wat de kosten van de Drieklovendam overtreft, maar de stad blijft nagenoeg verlaten.
  • Ondanks de aanwezigheid van moderne voorzieningen en infrastructuur, is er grote terughoudendheid onder de bevolking om
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer