Het internet was in 2021 in de ban van crypto en meme-aandelen

Google heeft de meest gebruikte zoektermen van het afgelopen jaar bekendgemaakt. Internetgebruikers in 2021 waren duidelijk in de ban van cryptomunten, meme-aandelen en uiteraard het coronavirus. Een overzicht van wat het internet bezighield tijdens dit bewogen jaar.

Naar jaarlijkse traditie heeft Google zijn populairste zoektermen opgelijst in verschillende categorieën. In de categorie ‘nieuws’ zijn zoektermen over cryptomunten en de befaamde meme-aandelen opvallend dominant tussen andere zoektermen zoals Afghanistan of het coronavaccin.

Reddits impact op de beurs

De memebeleggers die vanuit de subreddit r/wallstreetbets de beurzen bestormden, hebben een duidelijke impact achtergelaten op de zoektrends in 2021. De termen ‘AMC Stock’ en ‘GME Stock’ nemen respectievelijk plaats 2 en 5 in van de internationale nieuwstrends wereldwijd.

In januari trok een massale stroom van kleine beleggers naar de beurs om aandelen van Amerikaanse videogamewinkel Gamestop te kopen. Het Gamestopaandeel (GME) was namelijk het mikpunt van hedgefondsen en shortsellers om – dankzij de zwakke positie van het aandeel – een snelle winst te maken. De massale aankoop van GME stock deed de marktprijs van de aandelen echter stevig de hoogte ingaan. De koers van het aandeel, die op 12 januari 12 dollar bedroeg, steeg op 27 januari naar een piek van 347 dollar, om in februari terug in een dal te vallen. Daarmee vielen de plannen van de hedgefondsen om snel winst te maken door GME-aandelen te dumpen in het water.

Hetzelfde overkwam entertainmentbedrijf AMC, de grootste bioscoopketen ter wereld. De acties lanceerden de term ‘meme-aandelen’: aandelen die via het internet opgehypet worden en zo een plotse populariteit kennen. Sindsdien zijn er vaker acties gelanceerd voor short squeezes vanuit r/wallstreetbets.

Volgens de een is het een soort actie tegen grote beleggingsfondsen om ze een koekje van eigen deeg te geven, anderen zien er enorm onverantwoord gedrag in dat miljarden dollars schade kan opleveren aan andere beleggers of bedrijven.

Populairste zoektermen wereldwijd in de categorie ‘News’

  1. Afghanistan
  2. AMC Stock
  3. COVID Vaccine
  4. Dogecoin
  5. GME Stock
  6. Stimulus Check
  7. Georgia Senate Race
  8. Hurricane Ida
  9. COVID
  10. Ethereum Price

All aboard the crypto-train

2021 was ook het jaar vol cryptonieuws. De ene grapmunt na de andere zag het levenslicht en er ontstond een race-to-the-top in de koersen. Die populariteit vertaalt zich duidelijk in de lijst van Google. Dogecoin, veruit de bekendste grapmunt, staat dan ook op de vierde plaats van grootste nieuwstrends in 2021. Bitcoin-tegenhanger Ethereum staat op nummer 10 in de trendlijst.

Volgens de recap van Google zochten in februari 2021 wereldwijd meer mensen op hoe ze Bitcoin moesten kopen, dan hoe ze aandelen moesten. Daarmee lijkt crypto steeds meer zijn positie als mainstream beleggingsmiddel te verstevigen.

Ook in België neemt de nieuwsgierigheid van het grote publiek over crypto toe. Als aanvulling op de zoekterm ‘Wat is …’ komt Bitcoin als achtste meest opgezochte term terecht.

(am/lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20