‘Meest gehate aandeel van Wall Street’ maakt gekke koerscapriolen

GameStop, het aandeel dat het meest geshort wordt op Wall Street, steeg vrijdag 50 procent. Maandag maakte het een wilde rit, waarbij het tot 122 procent hoger ging, maar tussendoor ook in het rood belandde.

Opmerkelijke taferelen op Wall Street net voor en na het weekend. GameStop, een verkoper van computergames die zweert bij fysieke winkels, ging de afgelopen dagen op en neer als een jojo. Vrijdag ging het aandeel eerst tot 70 procent hoger om uiteindelijk te sluiten op 50 procent, maandag deed het daar nog eens 18 procent bij. Tussendoor bereikte het een piek van 122 procent en een dal van -6 procent.

Wat maakt een bedrijf dat niet online aanwezig plots zo’n populair aandeel? Opmerkelijk genoeg heeft het bedrijf dat allemaal te danken aan het discussieforum Reddit. Op het kanaal wallstreetbets werd er heel wat animo gecreëerd toen Ryan Cohen, die de dierenvoedingswinkel Chewy oprichtte, in de raad van bestuur van GameStop terechtkwam. Cohen zegt al lang dat GameStop ‘de Amazon van de game-industrie’ kan worden.

‘Geen vooruitzichten’

Dat deed twee weken geleden de koers al wat stijgen, wat de shorter Andrew Left er woensdag toe aanzette om een video te publiceren waarin hij uitlegt dat het aandeel snel tot 20 dollar zal zakken. Op dit moment kost een aandeel 77 dollar. ‘Je kan het verhaal niet veranderen. GameStop is nog steeds een bakstenen retailer zonder bijzondere vooruitzichten. Toch waarderen beleggers het aandeel hoger dan Apple.’

Ook dat leidde opnieuw tot opwinding en vrijdag liet Left weten dat hij zijn shortpositie verkoopt. ‘Veiligheid en familie staan voorop, dus als dat in gevaar komt, lopen we weg van een aandeel’, klonk het. Volgens hem werden zijn familieleden, waaronder zijn minderjarige kinderen, persoonlijk aangevallen.

De toegeving van de invloedrijke shorter was voor de Reddit-beleggers de ultieme overwinning en ze schoten het aandeel de stratosfeer in. Op twee dagen tijd ging het aandeel bijna 70 procent hoger.

Shorten

138 procent van de beleggers in GameStop is een shorter, wat het het meest geshorte aandeel van de Amerikaanse beurs maakt. Shorters verkopen aandelen of obligaties die ze hebben geleend van iemand anders en hopen dat de koers daalt. Als dat het geval is, kopen ze die effecten voor een lagere prijs om ze dan terug te geven aan de persoon van wie ze ze leenden. Shorters maken dus winst als de prijs van een aandeel daalt.

Het is dus duidelijk dat er bij de gemiddelde belegger weinig geloof is in het zakenmodel van GameStop, maar daar denken de Reddit’ers duidelijk anders over.

Centjesaandelen

Al is het opmerkelijk dat het forum hier zo’n grote rol in speelde. Het is geen geheim dat er zeer actieve beleggers met allerlei tips op Reddit rondhangen, maar meestal gaat dat over zogenaamde centjesaandelen, die minder dan 1 euro of dollar kosten. Reddit paste onlangs nog zijn regels aan om gekke koersbewegingen in die centjesaandelen niet te stimuleren.

Ondertussen geven Reddit-leden elkaar tips over hoe ze zo efficiënt mogelijk het aandeel van GameStop omhoog kunnen krijgen. Van de app downloaden om het aantal leden op te krikken tot goeie reviews geven aan eender wat het bedrijf doet, het passeert allemaal de revue. Afwachten wie er gelijk zal krijgen: de Reddit-beleggers of de shorters.

Meer