Reddit past regels voor invloedrijk beursadviesforum aan

Als u regelmatig uw beursadvies van Reddit haalt, en zeker als u in centjesaandelen handelt, dan zal u binnenkort een verschil merken.

Vergis u niet: Reddit is niet alleen een nieuwsforum, de site zorgt soms voor immense beursschommelingen. Zo heeft subreddit wallstreetbets 1,9 miljoen gebruikers en die groep groeit. In het laatste jaar alleen al kwamen er een miljoen redditers bij. Nu centjesaandelen erg populair worden, veranderen de regels op het forum.

Wat is een centjesaandeel of penny stock?

Wat zijn centjesaandelen? Het zit ‘m in de naam: een aandeel dat geprijsd staat aan minder dan een dollar of een euro. Dat zegt niets over de intrinsieke waarde van de investering. In tijden van onzekerheid, in 2009 bijvoorbeeld, wordt er sneller in zogenaamde penny stocks geïnvesteerd.

Dat is nu ook het geval. Door de onzekerheid in Amerika bij de verkiezingen, het coronavirus en de techboom, kijken investeerders massaal naar centjesaandelen. De mogelijke winst is namelijk groter dan het mogelijke verlies, luidt het devies.

Vorige maand verhuisden zeker 1.000 miljard penny stocks van portefeuille. Voldoende voor de moderatoren van het bekende forum om de regels wat aan te scherpen.

Crypto en reclame mogen niet meer

Nu mag ‘geen enkele dienst, nieuwsbrief of sociaal medium’ nog promotie voeren op de subreddit, tenzij die daarvoor toestemming krijgt. Ervoor waren enkel betaalde reclames verboden.

De laatste dertig dagen kwamen er op subreddit pennystocks zeker 56.000 nieuwe leden bij, een derde ervan kwam erbij in de laatste 9 dagen. Eerder was dat volgens persagentschap Bloomberg slechts 1.000 per dag.

Maar centjesaandelen zijn niet de enige investeringen die onder de loep liggen bij reddit. Ook reclame voor crypto-investeringen, zeker ICO’s, zijn nu verboden. Producten die met blockchain werken of aan crypto gelinkt zijn, worden wel nog toegestaan. Die regel bestond al informeel, maar is nu ook bovenaan het forum vastgepind.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20