Reddit en Discord sluiten pro-Trump fora

In de nasleep van de bestorming van het Capitool afgelopen woensdag, speelde Amerikaans president Donald Trump zijn profielen op verschillende sociale media kwijt. Maar daar blijft het duidelijk niet bij. Nu zijn ook de fora van de fans van Trump op Reddit en Discord afgesloten.

Het waren hallucinante beelden, de duizenden aanhangers van Amerikaans president Donald Trump die binnendrongen in het Capitool. Al kwam die bestorming eigenlijk niet helemaal als een verrassing, maar was die het gevolg van de jarenlange frustraties van de aanhangers van Donald Trump. En die komen sterk tot uiting op subreddits en Discord-servers.

Reddit

De subreddit r/The_Donald werd zo’n half jaar geleden al afgesloten door Reddit. Het maakte toen deel uit van een grootschalige opruimactie van het platform, naar aanleiding van de Black Lives Matter-protesten.

Duizenden pagina’s, die volgens Reddit haat verspreidden, werden toen verwijderd. Daaronder was dus de populaire subreddit r/The_Donald, een populaire pro-Trump-subreddit waar republikeinen onder andere rechtse memes deelden. Maar daar hoorden volgens Reddit ook dingen bij die gezien kunnen worden als haat en racisme. Naast r/The_Donald werden ook andere extreemrechtse en extreemlinkse subreddits toen gesloten. Maar dit was niet de enige pro-Trump-subreddit op het platform.

r/donaldtrump

Voor r/The_Donald verwijderd werd, was r/donaldtrump de meer gematigde subreddit voor Trump-aanhangers. Maar nadat r/The_Donald verwijderd werd, maakten velen de overstap naar r/donaldtrump. Daardoor waren er daar nu ook heel wat extremistische Trump-aanhangers te vinden.

Dat zorgde ervoor dat de gewelddadige bestorming van het Capitool op de subreddit verheerlijkt werd, iets wat voor Reddit niet door de beugel kon. In een statement aan Mashable legt Reddit uit waarom. ‘Reddits policy verbiedt content die haat promoot, aanmoedigt, verheerlijkt of aanzet of oproept tot geweld tegen groepen of individuen. In navolging hiervan spreken we moderators aan om hen te herinneren aan de regels en bieden we ook extra hulp aan moest dat nodig zijn. We hebben daarom actie ondernomen om de gemeenschap r/donaldtrump te verwijderen door de herhaaldelijke inbreuken tegen de regels in de dagen na het geweld aan het Capitool.’

Op het moment dat de subreddit verwijderd werd, telde hij meer dan 52.000 leden.

Discord

Een ander populair platform is Discord. Ook daar zijn verschillende pro-Trump-servers te vinden. Eén daarvan was TheDonald, waar aanhangers van Trump opnieuw memes en opinies deelden over president Donald Trump.

‘Er is geen bewijs dat de server gebruikt werd om de rellen van 6 januari te organiseren, maar Discord heeft beslist om de server TheDonald te bannen door de openlijke link met een online forum dat gebruikt wordt om aan te zetten tot geweld, een gewapende opstand in de Verenigde Staten te organiseren en schadelijke desinformatie te verspreiden met betrekking tot verkiezingsfraude in de VS in 2020.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20