Herstel van de Turkse lira en hardnekkige Bitcoin-hodlers doen de cryptomarkt weer groen kleuren

Een plotse koersstijging van de Turkse lira en een groot aantal Bitcoin-beleggers die vasthouden aan hun crypto zorgen voor optimisme op de markt.

De cryptomarkt kleurde dinsdagochtend opnieuw groen nadat beleggers verschillende dagen na elkaar enorme koersdalingen moesten incasseren. Bitcoin zag op het moment van schrijven een prijsstijging van 7 procent binnen de laatste 24 uur. Ether noteert 6,8 procent hoger dan maandag. Terra (LUNA) mocht zelfs een 24-uurse koersstijging van 11,6 procent optekenen en Avalanche (AVAX) klom met meer dan 15,6 procent. Bitcoin koerst momenteel aan zo’n 49.000 dollar terwijl Ethereum aankijkt tegen een prijs van 4.000 dollar per stuk.

Dat is voor vele cryptobeleggers een serieuze opluchting. Nadat cryptomunt Bitcoin in november een nieuwe all-time high bereikte, verloor het digitaal activum de laatste maand ongeveer 30 procent van zijn totale marktwaarde. De rest van de cryptomarkt dook traditiegetrouw mee de dieperik in. De oorzaak daarvoor was de wereldwijde paniek over mogelijke economische gevolgen van de verspreiding van de Omikron-variant en nieuwe regelgevingen voor cryptobeleggers.

Maar waarom herneemt de markt momenteel opnieuw een stierse houding? Volgens cryptoanalisten zijn er verschillende verklaringen voor de prijsstijgingen.

De Turkse lira herleeft

De koers van de Turkse lira zag vandaag ook een herstel van 20 procent tegenover de prijs van de dollar. Maandag heeft Turks president Recep Tayyip Erdoğan namelijk plannen aangekondigd om de munteenheid van zijn land op te krikken en lokale reserves af te schermen van de markt.

De koers van de lira is op een jaar tijd nog steeds met zo’n 40 procent gezakt tegenover de koers van de dollar. De Turkse lira dook de afgelopen weken steeds dieper, dankzij controversiële beslissingen van Erdoğan om de rente nog verder te verlagen.

Volgens verschillende cryptoanalisten zou het herstel van de lira ook crypto-investeerders geïnspireerd hebben om opnieuw digitale activa in te slaan.

De koppigheid van Bitcoin-hodlers

Volgens Telegram-groep Whalemap is er nog een andere belangrijke reden voor de heropleving van digitale-activa.

Er zouden zo’n 4 miljoen Bitcoin-munten zijn die aangekocht werden boven de prijs van 50.000 dollar per stuk. Die munten zouden zo’n 20 procent van de volledige marktwaarde van Bitcoin innemen, denkt Whalemap. 

De beleggers die die munten in hun portefeuille hebben, houden natuurlijk hardnekkig vast (of hodlen in cryptojargon) aan hun crypto tot de prijs van Bitcoin tenminste opnieuw boven de 50.000 dollar noteert. De “solden” voor cryptomunten lopen dus stilaan af door de kracht van koppige Bitcoin-houders, denkt Whalemap.

“Zullen cryptomunten de dollar vervangen?”

Een volgend stiers signaal voor beleggers was wellicht een tweet van de Amerikaanse rapper Cardi B. Zij vroeg zich deze ochtend luidop af of cryptomunten ooit de dollar zullen vervangen. “Ja, Bitcoin zal dit doen”, reageerde voormalig Twitter-CEO en huidig Block-baas Jack Dorsey op de tweet die al bijna 39.000 likes kreeg.

Wanneer cryptomunten op dergelijke optimistische manier in de mainstream vermeld worden, trekt dat altijd nieuwe beleggers aan, wat de prijs van crypto omhoog duwt. Dat leert het verleden en ook talloze tweets van Elon Musk dit jaar.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20