Eerste grote beursgang sinds corona is voor platenlabel van Ed Sheeran en Cardi B

Warner Music Group kondigde dinsdag aan dat het van plan is om zijn geplande beursgang nieuw leven in te blazen. Het derde grootste muzieklabel ter wereld had een beursgang gepland in maart, maar die werd uitgesteld door de coronapandemie. 

Het label van onder meer Ed Sheeran en Cardi B wil het succes van streamingdiensten verzilveren met een beursnotering die kan oplopen tot 13,3 miljard dollar. 

Daarvoor zou het een belang van 14 procent, of 70 miljoen aandelen, verkopen tegen een prijs tussen 23 en 26 dollar. Dat betekent een waardering tussen 12 en 13 miljoen dollar. Warner-baas Len Blavatnik kocht het bedrijf in 2011 nog voor 3,3 miljard dollar. 

Muziekindustrie gereanimeerd

Zo’n hoge notering toont aan hoe het geluk van de muziekbusiness gekeerd is de afgelopen jaren. Tien jaar geleden leek de sector op sterven na dood. Op dat moment was het verval al jaren aan de gang doordat technologische veranderingen, zoals illegale downloads en iTunes, de compact disc vervingen. De cd was de kip met de gouden eieren voor platenlabels. 

Sindsdien blazen streamingdiensten de muziekindustrie nieuw leven in. Enkele jaren geleden genereerden streamingplatformen nauwelijks opbrengsten. Vandaag zijn ze goed voor 80 procent van de verkoop in de VS, volgens de Recording Industry Association of America.

Al moet het gezegd worden dat de trend vooral platenlabels en uitgevers ten goede komt. Die worden vet betaald door bijvoorbeeld Spotify voor het gebruik van hun catalogus. Artiesten klagen vaak dat de royalty’s, of auteursrechten, die ze krijgen van streamingdiensten verwaarloosbaar zijn. 

Warner Music haalt ongeveer een derde van zijn omzet uit streamingdiensten en wist zo zijn opbrengsten in de afgelopen vijf jaar te verdubbelen. Het zou gaan om de eerste beursgang van een groot bedrijf sinds de coronapandemie de markten op hun grondvesten deed daveren. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20