Streaming levert grote muzieklabels 1 miljoen dollar per uur op

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar hebben de muziekdivisies van Universal Music Group, Sony Music Group en Warner Music Group gezamenlijk aan streaming 2,26 miljard dollar inkomsten geboekt. Dat komt neer op ongeveer 24,8 miljoen per dag of 1,03 miljoen dollar per uur. Dat zeggen analisten van de nieuwssite Music Business Worldwide (MBW).

De cijfers illustreren volgens de analisten perfect de grote ommekeer die de digitale muziekwereld heeft gekend. Daarbij verwijzen ze naar het begintijdperk van platformen zoals Napster. De online diensten van die partijen vormden toen voor de gevestigde muzieksector een zware bedreiging.

Cruciale groeipijler

‘Het belang van streaming voor de muziek is groter dan ooit,’ erkent ook de Recording Industry Association of America (RIAA). ‘Streamingdiensten leverden de muzieksector vorig jaar een omzet op van 8,8 miljard dollar.

Dat betekende een stijging met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. De activiteit vertegenwoordigde vorig jaar 79,5 procent van alle inkomsten die opgenomen muziek kon registreren.

‘Streaming heeft voor sector weliswaar een aantal nieuwe uitdagingen – zoals de vergoeding van artiesten, componisten en uitgevers – gecreëerd, maar is anderzijds voor de muziekindustrie als geheel een cruciale groeipijler geworden,’ zegt de nieuwssite Techcrunch. ‘De activiteit genereerde in de Verenigde Staten vorig jaar meer inkomsten dan de totale markt voor opgenomen muziek twee jaar geleden.‘

De totale omzet van opgenomen muziek liep in de Verenigde Staten vorig jaar met 13 procent op tot 11,1 miljard dollar. Daarmee kon voor het vierde jaar op rij een dubbelcijferige groei worden gerealiseerd.

‘Dat was in belangrijke mate te danken aan abonnementen, die een groei met 25 procent tot 6,8 miljard dollar boekten,’ voert de RIAA aan. ‘Bij diensten met reclame-ondersteuning was er sprake van een toename met 20 procent tot 908 miljoen dollar.’

Vinyl

De sectororganisatie wijst erop dat de streaming ook de inkomsten van digitale downloads aantast. Daar werd vorig jaar een achteruitgang met 18 procent tot 856 miljoen dollar genoteerd. Voor de eerste keer in dertien jaar vielen de inkomsten terug tot minder dan 1 miljard dollar.

Bij de fysieke dragers tenslotte was er sprake van een inkrimping met 0,6 procent tot 1,15 miljard dollar. Wel wijst de RIAA erop dat vinyl desondanks met 504 miljoen dollar zijn beste verkoop in eenendertig jaar kon melden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20