Amazon legt Spotify vuur aan de schenen met gratis muziekdienst

De techgigant Amazon breidt zijn gratis muziekdienst uit naar onder andere de iPhone. Spotify ging na het nieuws meteen onderuit op de beurs van New York.

Amazon Music werd eerder dit jaar opgericht, maar voorlopig was het alleen beschikbaar op de Echo, de slimme speaker van Amazon. Sinds dinsdag staat het ook op iPhone, Android en de Fire TV van Amazon. De gratis versie is niet beschikbaar in België, de betalende wel.

Gebruikers van de gratis Amazon Music-app hebben toegang tot een selectie van playlists en moeten reclameboodschappen beluisteren tussen de nummers. De betalende versie bevat 40 miljoen nummers en kost 10 dollar (9 euro) per maand. De HD-versie met betere muziekkwaliteit kost 15 dollar (13,50 euro).

Spotify

De aankondiging is slecht nieuws voor Spotify, dat vorig kwartaal verrassend winst maakte. Het was pas de derde keer in zijn 13-jarig bestaan. Het aantal betalende gebruikers steeg het afgelopen jaar met 26 miljoen naar 113 miljoen.

In totaal heeft Spotify 248 miljoen maandelijks actieve gebruikers, zowel betalend als niet-betalend. Eerder voorspelde het bedrijf dat dat zou groeien tot 270 miljoen in het vierde kwartaal, maar Amazon zou daar een stokje voor kunnen steken.

Het aandeel van de muziekdienst ging maandagavond 4,9 procent lager tot 140,26 dollar op de beurs van New York.

Maandag raakte ook bekend dat Bytedance, de eigenaar van de tienerapp TikTok, zijn eigen muziekdienst wil oprichten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20