Waarom Jack Dorsey’s vertrek bij Twitter goed nieuws is voor Bitcoin

Het is het grote nieuws van de week op het gebied van sociale netwerken: de CEO van Twitter, de iconische Jack Dorsey, kondigde maandag aan dat hij een stap opzij doet en het bedrijf van het blauwe vogeltje verlaat, om plaats te maken voor Parag Agrawal. Dorsey had de afgelopen maanden al hints laten vallen dat hij van plan was een tijdje vrij te nemen om zich te concentreren op zijn andere bedrijf, Square, en op cryptocurrencies, met name Bitcoin. Dit is vrij goed nieuws voor de munt, die dit soort sterke steun nodig heeft om erin te geloven en te investeren.

Met zijn 45 jaar is het natuurlijk moeilijk voor te stellen dat de twitteraar met de iconische baard met pensioen gaat, vooral omdat hij nog steeds CEO is van een ander bedrijf, het elektronische transactiebedrijf Square. Volgens CNBC is het geen geheim dat Dorsey Twitter onder goede voorwaarden verlaat, en dat hij andere plannen in gedachten heeft met zijn grote passie, Bitcoin.

Dorsey is al lange tijd fan van de grootste cryptocurrency op de markt, die hij beschouwt als een “fundamentele internettechnologie die niet wordt gecontroleerd of beïnvloed door één individu of entiteit”.

“Als ik niet bij Square of Twitter zat, zou ik werken aan Bitcoin”, zei Dorsey afgelopen juni op Bitcoin 2021, een megaconferentie die tienduizenden mensen naar Miami trok.

Zijn vertrek bij Twitter kan de netwerkmogol alleen maar de kostbare vrije tijd geven die hij miste om zich volledig aan Bitcoin te wijden, ook bij Square, zegt Tom Lee, onderzoeksdirecteur bij Fundstrat Global Advisors: “Dit is een grote stimulans voor crypto. Er is niet genoeg kapitaal uitgetrokken voor innovatie in de cryptocurrency-ruimte, dus zijn er mensen als Jack Dorsey nodig om echt binnen te komen en de inspanningen te focussen.”

Nieuwe ideeën voor Bitcoin

Inderdaad, dat doet hij al een tijdje bij zijn tweede bedrijf: Square stapte in 2018 al in de Bitcoinbusiness met de Cash-app, waarmee gebruikers tokens kunnen kopen en verkopen. In 2019 vormde het bedrijf Square Crypto, een onafhankelijk team dat zich toelegt op het bijdragen aan open-sourcewerk aan Bitcoin, en vorig jaar nog lanceerde Square de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA), een non-profitorganisatie gericht op het bundelen van patenten om innovatie op het gebied aan te moedigen.

Afgelopen juli zei Square een nieuw bedrijf op te richten dat zich zou toeleggen op het bouwen van gedecentraliseerde financiële (DeFi) toepassingen voor Bitcoin, die Dorsey beschreef als “een open ontwikkelaarsplatform met als enige doel het faciliteren van de creatie van non-depository, permissievrije, gedecentraliseerde financiële diensten”.

Jack gaat naar de mijn

Het laat zich raden dat het vertrek van Dorsey bij Twitter dus een zet was die al enige tijd gepland was om zich gemakkelijker te kunnen wijden aan zijn grote financiële en digitale passie: vorig jaar oktober nog kondigde hij aan dat het bedrijf zich mogelijk zou gaan toeleggen op Bitcoin mining, en eerder deze maand publiceerde Square een witboek met plannen voor de lancering van ’tbDEX’, zijn eigen gedecentraliseerde beurs voor de aan- en verkoop van cryptocurrencies. Het bedrijf bouwt ook een eigen hardware wallet om “Bitcoin meer mainstream te maken”.

Square heeft op 30 september 351,7 miljoen dollar geïnvesteerd in Bitcoin, en is waarschijnlijk nog niet klaar. Het is niet uitgesloten dat Jack Dorsey’s zet zal helpen het succes van de cryptocurrency verder te cementeren, die een indrukwekkend herstel heeft gezien in de afgelopen maanden na een lang historisch dieptepunt.

(am/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20