Hefboomfondsen moeten met aanzienlijke uitstroom afrekenen

Beleggers haalden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd netto een bedrag van 7,8 miljard dollar uit hefboomfondsen. Beleggers reageerden daarmee op de volatiele situatie op de markten, waardoor vele partijen op zoek zijn gegaan naar veiligere locaties om hun geld te bewaren. Dat staat in een rapport van het bedrijf Citco, een leverancier van administratieve diensten aan de sector.

“Grote beleggers zoals pensioenfondsen, vermogensbeheerders en family offices haalden tijdens het tweede kwartaal van dit jaar meer geld uit hedgefondsen dan er nieuwe investeringen werden toegevoegd”, benadrukte Citco. “Daarmee kwam een einde aan een periode van anderhalf jaar onafgebroken groei.”

Verenigde Staten

Wereldwijde hefboomfondsen die zich op aandelenmarkten toespitsten, werden volgens de analyse van Citco het zwaarst getroffen. Die categorie diende met een netto uitstroom van 6,4 miljard dollar af te rekenen.

Geografisch werden de grootste verliezen opgetekend door fondsen uit de Verenigde Staten, waar netto een bedrag van 6,6 miljard dollar werd weggehaald. Azië eindigde met een inkrimping met 1,4 miljard dollar op de tweede plaats, gevolgd door Europa.

“De financiële markten werden dit jaar met een instorting geconfronteerd, nadat beleggers werden opgeschrikt door de monetaire ingrepen van de centrale banken om de stijgende inflatie en een toenemende angst voor een snel vertragende economieën te bestrijden”, merkt het persbureau Reuters op.

“De volatiliteit is enorm gestegen en vele aandelen hebben een aanzienlijke waardevermindering moeten slikken. Hierdoor hebben veel hedgefondsen aanzienlijke verliezen geleden. Beleggers werden vaak gedwongen om hun risicovollere activa van de hand te doen.”

Grondstoffen

Het rapport van Citco merkt daarbij op dat amper 32,8 procent van de hefboomfondsen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een positieve return heeft kunnen melden. Gemiddeld moesten de fondsen een negatieve return van 6,81 procent melden.

De beste prestaties werden opgetekend bij investeringen in grondstoffen, waar een positieve return van 4,58 procent kon worden opgetekend.

De onderzoekers merken verder op dat in de resultaten een aantal opmerkelijke trends konden worden herkend. “Er kon worden vastgesteld dat de grootste fondsen ook met de zwaarste verliezen dienden af te rekenen”, luidt het.

“Fondsen met een portefeuille van meer dan 3 miljard dollar moesten gemiddeld een verlies met 8,14 procent melden. In de categorie met portfolio’s tussen 200 miljoen dollar en 500 miljoen dollar was er daarentegen sprake met een gemiddeld verlies van 6,36 procent.”

Cisco merkt nog op dat de fondsen tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in totaal op een instroom van 40,1 miljard dollar konden rekenen. Anderzijds moest een uitstroom van 47,9 miljard dollar worden geregistreerd.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20