Warren Buffett draagt met zijn jongste investeringen bij aan de klimaatopwarming

Warren Buffett, voorzitter van het conglomeraat Berkshire Hathaway, heeft de afgelopen maanden zijn belang in de oliebedrijven Occidental Petroleum en Chevron vergroot. De miljardair lijkt met zijn jongste investeringen weinig aandacht te hebben voor de impact op het klimaat.

De olieprijzen rijzen de pan uit. De prijs voor zowel een vat Brent-olie als WTI-olie schommelt momenteel rond de 100 dollar. Buffett lijkt met zijn jongste investeringen te willen profiteren van de opgelopen brandstofprijzen. Zo heeft de miljardair de afgelopen maanden stelselmatig zijn belang in Occidental Petroleum vergroot. Hij heeft begin deze maand nog eens voor 12 miljoen dollar aan aandelen gekocht, waardoor hij nu 18,7 procent van het bedrijf bezit.

Buffett investeert volop in olie

Neal Dingamm, analist bij de Amerikaanse bankholding Truist, sluit niet uit dat Buffett alle aandelen van Occidental Petroleum wil kopen. “We zijn ervan overtuigd dat hij de resterende aandelen zal aanschaffen zodra het bedrijf investeringswaardig wordt”, zei hij in juni in een interview met Business Insider.

In 2020, te midden van de coronacrisis, heeft Buffett ook zijn eerste aandelen van Chevron gekocht. Intussen heeft hij zijn belang in die oliemaatschappij al meermaals vergroot. Sinds april is hij de op drie na grootste aandeelhouder van Chevron.

Bedrijven uit de oliesector hebben sinds de start van de oorlog in Oekraïne volop kunnen profiteren van de gestegen olieprijs. Tussen 3 januari en 11 juli is de aandelenkoers van Occidental Petroleum gestegen met maar liefst 90 procent. De beurswaarde van Chevron is gedurende diezelfde tijdspanne toegenomen met 19 procent. Dat terwijl tal van andere aandelen gebukt gaan onder de stijgende levensduurte, hogere rentes en een recessievrees. De brede Amerikaanse index S&P500 is sinds de start van dit jaar bijvoorbeeld gezakt met ruim 19 procent.

Bescherming tegen de inflatie

Een investering in olie spreekt momenteel veel beleggers aan omdat het een goede bescherming biedt tegen de torenhoge inflatie, die grotendeels het gevolg is van de opgelopen energieprijzen. Buffett schreef in 1957 in een thesis al dat het zwarte goud een van zijn favoriete hefbomen tegen de inflatie is. Voorts zitten bedrijven als Chevron en Occidental op een berg cash, waarmee ze bijvoorbeeld extra investeringen kunnen doen.

Critici stellen zich nu wel de vraag of Buffett met zijn jongste investeringen niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Voorstanders van de multimiljardair voeren dan weer aan dat hij met zijn investeringen mee het beleid van die bedrijven kan bepalen. Hij zou ze op die manier kunnen aanzetten om sneller over te schakelen op groene energie. Het hefboomfonds Engine No. 1 heeft dat bijvoorbeeld gedaan bij het oliebedrijf ExxonMobil. Buffett staat er weliswaar niet voor bekend een activistische belegger te zijn.

In maart kreeg Berkshire Hathaway overigens voor het tweede jaar op rij de laagst mogelijke klimaatscore van de investeringsgroep Climate Action 100+, naast Saudi Aramco. Het bedrijf heeft ook lang weerstand geboden aan oproepen van aandeelhouders om zijn klimaatrisico’s openbaar te maken.

(kg)

Meer