Waarom Warren Buffett een belang van tien miljard dollar in dit energiebedrijf neemt

Warren Buffetts conglomeraat Berkshire Hathaway investeerde vorige week een slordige 582 miljoen dollar in oliegigant Occidental Petroleum. Door de zet heeft Buffett intussen een belang van zo’n tien miljard dollar in het energiebedrijf. Waarom blijft de legendarische belegger in dit bedrijf investeren?

De firma van het Orakel van Omaha kocht vorige week zo’n 9,9 miljoen aandelen van Occidental Petroleum, waarvoor het zo’n 59 dollar per aandeel betaalde. Dat blijkt uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC die vrijdag werd vrijgegeven.

Na de aankoop bezit Berkshire Hathaway zo’n 163 miljoen aandelen, ofwel 17,4 procent van het bedrijf. De nieuwste aankoop zet een koopjacht verder die in februari werd gestart: tussen 28 februari en 16 maart kocht Buffetts investeringsfirma al 14,6 procent van de aandelen, een investering van 7,2 miljard dollar.

Opties voor nog eens 7 procent

Berkshire Hathaway zou haar belangen in het bedrijf nog kunnen uitbreiden. Het bedrijf heeft immers ook nog warrants voor zo’n 83,9 miljoen aandelen, die het zou kunnen aankopen voor een vaste prijs van vijf miljard dollar. Die warrants ontving het nadat het tien miljard aan financiering voorzag voor Occidentals fusie met Anadarko Petroleum in 2019.

Als het die warrants zou uitoefenen, zou Berkshire Hathaway tot 24 procent van Occidental Petroleum kunnen bezitten. Volgens een analist bij Truist Securities zou Buffett zelfs doelen op een volledige overname van het energiebedrijf. Dat zou echter pas kunnen gebeuren nadat het kredietprofiel van het bedrijf verbetert.

Olieprijzen tijdelijk in een dip

Met de agressieve investering probeert Buffett ogenschijnlijk te kapitaliseren op de woelige olieprijzen sinds Rusland buurland Oekraïne binnenviel. 

De prijs van een vat Brentolie schommelde tussen 29 juni en 1 juli, de dagen waarop Berkshire Hathaway de aandelen kocht, rond de 108 dollar. Een maand geleden bereikte die prijs nog de kaap van 120 dollar.

Ook Occidental Petroleum volgt die trend. Nadat de aandelen van het bedrijf tijdens het begin van juni iets meer dan 70 dollar waard waren, schommelen die intussen terug rond de 60 dollar. Desondanks ligt de prijs van de aandelen nog altijd dubbel zo hoog als in januari.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20