60 jaar geleden kocht Buffett zijn eerste aandelen van Berkshire Hathaway: hij betaalde toen 7,5 dollar per aandeel, vandaag kost zo’n effect 475.000 dollar

De centimiljardair Warren Buffet staat vandaag exact 57 jaar aan het roer van het conglomeraat Berkshire Hathaway. Hij had zijn eerste aandelen van het toenmalige textielbedrijf al in december 1962 gekocht. Buffett heeft toen naar eigen zeggen 7,5 dollar per aandeel betaald.

Wie vandaag een A-aandeel van Berkshire Hathaway wil kopen, moet ruim 475.000 dollar op tafel leggen. In maart had de aandelenkoers zelfs even de kaap van 500.000 dollar gerond. Maar net zoals tal van andere aandelen heeft het conglomeraat van Buffett de afgelopen weken wat terrein moeten prijsgeven. Beleggers maken zich zorgen over de inflatie, het risico op een recessie en de oorlog in Oekraïne.

Forse rendementen

Hoe dan ook hebben langetermijnbeleggers met aandelen van Berkshire Hathaway in hun portefeuille al mooie rendementen gerealiseerd. Wie tien jaar geleden een belang in het bedrijf heeft genomen, betaalde toen zo’n 125.000 dollar per aandeel. Philip Neyt, de voorzitter van PensioPlus, heeft dertig jaar geleden het aandeel kunnen kopen voor zo’n 10.000 dollar. Hij heeft op dit moment zicht op een rendement van maar liefst 4.650 procent.

Maar wist je dat Buffett in december 1962 slechts 7,5 dollar per aandeel betaalde toen hij voor het eerst een belang nam in Berkshire Hathaway, wat toen nog een textielbedrijf was. “Ik kocht de eerste aandelen van Berkshire in 1962 en het was een noordelijke textielzaak voorbestemd om uiteindelijk uit te sterven”, zei hij in ‘Becoming Warren Buffett‘, een documentaire uit 2017. “Het was een statistisch goedkoop aandeel en een vreselijke onderneming.”

“Berkshire Hathaway was fabrieken aan het sluiten, en als ze fabrieken sloten kwam er wat kapitaal vrij, en dan kochten ze weer aandelen in”, legt hij uit. “Dus kocht ik wat aandelen met het idee dat er op een gegeven moment weer een overnamebod zou komen, en dat we de aandelen dan met een bescheiden winst zouden verkopen.”

Buffett neemt de leiding in 1965

Het duurde nog tot 10 mei 1965 vooraleer Buffett de leiding nam over Berkshire Hathaway. Hij deed dat nadat het vroegere textielbedrijf in 1964 een bod deed op zijn aandelen. Het management had eerst 11,5 dollar per aandeel geboden, om vervolgens het bod te verlagen tot 11,375 dollar.

“Dat maakte me erg kwaad, dus ik begon gewoon meer aandelen te kopen”, aldus Buffett. “Ik voelde dat ik bedrogen was door het management. In mei 1965 kocht ik genoeg aandelen om het bedrijf te controleren, en we veranderden het management.” Begin 1965 was de aandelenkoers gestegen tot 15 dollar.

Hoe dan ook hebben de eerste aandelen van Berkshire Hathaway die Buffett destijds gekocht heeft, hem vandaag een rendement opgeleverd van ruim 6.300.000 procent.

Wie vandaag een aandeel van Berkshire Hathaway wenst te kopen, maar niet over een slordige 475.000 dollar beschikt, kan overwegen om een B-aandeel te kopen. Dat effect gaat momenteel over de toonbank voor 315 dollar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20