Van 0 naar ruim 14 procent in minder dan twee weken: Warren Buffett vergroot in sneltempo zijn belang in oliegigant Occidental Petroleum

Warren Buffett heeft via zijn conglomeraat Berkshire Hathaway zijn belang in de oliegigant Occidental Petroleum verder vergroot. Hij bezit nu 14,6 procent van de uitstaande aandelen van het bedrijf.

Terwijl de olieprijzen hoge toppen scheren, koopt Buffett aandelen op van Occidental Petroleum. Voor de tweede keer in nauwelijks een week tijd heeft hij zijn belang in het bedrijf verder vergroot. Opvallend: twee weken geleden bezat hij geen enkel aandeel van de oliegigant.

Volgens een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de miljardair tijdens de eerste drie dagen van deze week 18,1 miljoen aandelen van het oliebedrijf gekocht.

Bijna 1 miljard dollar

Het Orakel van Omaha heeft 985 miljoen dollar betaald voor het aandelenpakket. Hij heeft gemiddeld 54,41 dollar per aandeel betaald. Als we ons baseren op de slotkoers van woensdag is het pakket aandelen dat Buffett gekocht heeft 959 miljoen dollar waard, oftewel 52,99 dollar per aandeel.

In totaal bezit Buffett nu 136,4 miljoen aandelen van Occidental Petroleum. Dat is 14,6 procent van de uitstaande effecten. Zijn belang wordt momenteel gewaardeerd op zo’n slordige 7,2 miljard dollar.

Berkshire Hathaway heeft overigens ook nog warrants voor 83,9 miljoen gewone aandelen, met een uitoefenprijs van 59,62 dollar, dankzij een eerdere investering. Indien Buffett die opties uitoefent, vergroot hij zijn belang in de oliegigant tot bijna 22 procent.

Stijgende olieprijzen

Met zijn jongste investeringen in Occidental Petroleum probeert Buffett ongetwijfeld te profiteren van de hoge olieprijzen. De prijs van een vat Brentolie schommelt op dit moment rond de 105 dollar. Op het hoogtepunt vorige week ging zo’n vat over de toonbank voor bijna 140 dollar. Die hoge prijzen jagen de beurswaarde van het oliebedrijf fors de hoogte in. Sinds de start dit jaar is de aandelenkoers ruim 80 procent hoger geschoten.

Doordat Berkshire Hathaway een belang in het bedrijf heeft van meer dan 10 procent, is de vermogensbeheerder verplicht om extra aankopen binnen twee werkdagen bekend te maken bij de SEC.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20