Warren Buffett vergroot belang in oliegigant te midden van de oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zitten de olieprijzen fors in de lift. Om van die hausse te profiteren, vergroot de topbelegger Warren Buffett zijn belang in de oliegigant Occidental Petroleum. Eerder deze maand bleek al dat hij via zijn conglomeraat Berkshire Hathaway een belang had van zo’n 10 procent in het bedrijf.

Het is onzekerheid troef op de energiemarkten. Door de oorlog in Oekraïne maken beleggers en energiehandelaars zich zorgen over de Europese energiebevoorrading, wat op zijn beurt tot zeer volatiele energieprijzen leidt. Zo was een vat Brent-olie begin deze week op het hoogtepunt even 140 dollar waard. Intussen schommelt de prijs rond 110 dollar. Dat is nog altijd ruim 50 procent meer dan een jaar geleden.

Aandelen energiebedrijven in de lift

Door de hoge energieprijzen zitten de aandelen van heel wat energiebedrijven in de lift. De Energy Select Sector SPDR ETF, die olie- en gasbedrijven volgt, is sinds de start van dit jaar bijna 40 procent gestegen. Ter vergelijking: de S&P500-index is tussen 1 januari en 11 maart 12,3 procent in het rood gedoken.

Buffett lijkt er dan ook van overtuigd te zijn dat het nu het moment is om te beleggen in oliebedrijven. Vorige week schreven we al dat de centimiljardair een belang van bijna 10 procent in Occidental Petroleum had. Dat pakket aandelen (92,1 miljoen aandelen) was op het moment van schrijven zo’n 5,1 miljard dollar waard.

Nu blijkt dat de topman van Berkshire Hathaway deze week zijn belang in de oliegigant verder heeft vergroot. Uit een aangifte bij de beurswaakhond SEC blijkt dat het conglomeraat op woensdag, donderdag en vrijdag opnieuw aandelen heeft gekocht. De aankoopprijs schommelde gedurende die periode tussen 51,03 dollar en 58,58 dollar. De gemiddelde aankoopprijs bedroeg 56,60 dollar.

Een belang van 20 procent

Door de nieuwe aankopen heeft Berkshire Hathaway in totaal 118,3 miljoen aandelen van Occidental Petroleum in zijn portefeuille. Gebaseerd op de sluitingskoers vrijdag is dat belang momenteel zo’n slordige 6,9 miljard dollar waard. Daardoor is het oliebedrijf nu de negende grootste positie in de portfolio van het orakel van Omaha. 12 procent van de aandelen van het bedrijf is nu in handen van Berkshire Hathaway.

Het investeringsbedrijf heeft overigens ook nog warrants voor 83,9 miljoen gewone aandelen, met een uitoefenprijs van 59,62 dollar, dankzij een eerdere investering. Indien Buffett die opties uitoefent, vergroot hij zijn belang in de oliegigant tot ongeveer 20 procent.

De aandelenkoers van Occidental Petroleum is sinds de start van dit jaar met 86,5 procent toegenomen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20