Winnaar energiehausse: bedrijf Warren Buffett onthult belang van 5 miljard dollar in oliereus

Berkshire Hathaway, het bedrijf van de iconische belegger Warren Buffett, heeft meer dan 91 miljoen aandelen Occidental Petroleum vergaard. Zo krijgt Berkshire een belang van bijna 10 procent in het Amerikaanse bedrijf, met een waarde van ongeveer 5,1 miljard dollar bij het sluiten van de beurs op vrijdag.

Dat blijkt uit een aangifte bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, die werd opgepikt door Amerikaanse zakenmedia als Business Insider en CNBC.

 • Berkshire maakte deze week bekend dat het op 1 maart 29,8 miljoen aandelen in bezit had in een wettelijk voorgeschreven depot.
 • Het gaf ongeveer 3,1 miljard dollar uit om de omvang van die positie in de komende drie dagen te verdrievoudigen tot 91,2 miljoen aandelen, zo blijkt uit een afzonderlijk dossier.
 • Eind december bezat het bedrijf met Buffett als hoofdaandeelhouder nog geen gewone aandelen van de energiegroep.

Preferente aandelen

Berkshire bezit wel al 100.000 preferente aandelen in Occidental Petroleum (ticker: Oxy).

 • Hierbij worden dividenden met vaste intervallen uitgekeerd – ongeacht de winstgevendheid van het bedrijf, dus.
  • Bij gewone aandelen worden pas dividenden uitgekeerd als het bedrijf winstgevend is.
 • De preferente aandelen zijn het gevolg van een investering van 10 miljard dollar in het olie- en gasbedrijf om zijn overname van Anadarko Petroleum, een andere Amerikaanse onderneming, in 2019 te helpen financieren.
 • De preferente aandelen betalen een jaarlijks dividend van 8 procent, of 800 miljoen dollar per jaar.

Warrants

Berkshire heeft ook warrants voor 83,9 miljoen gewone aandelen, met een uitoefenprijs van 59,62 dollar, dankzij zijn eerdere investering.

 • Het Oxy-aandeel sloot vrijdag echter op 56,15 dollar, wat betekent dat de warrants voorlopig “out-of-the-money” (als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde) zijn.
 • Als de koers van Occidental boven de uitoefenprijs stijgt, kan Berkshire zijn warrants gebruiken om aandelen met korting te kopen, ze dan tegen de marktprijs te verkopen en winst te maken.
 • Indien Berkshire zijn nieuw aangekochte aandelen houdt tot het zijn warrants uitoefent, en de resulterende aandelen ook niet verkoopt, zou het 175 miljoen gewone aandelen hebben – meer dan 10 miljard dollar waard tegen de uitoefenprijs.

“Als snoep afpakken van een baby”

In 2020 noemde Carl Icahn, een andere miljardair die aandeelhouder is van Occidental, de deal met de preferente aandelen en warrants veel te royaal voor Buffett & co.

“De deal met Buffett was als snoep afpakken van een baby en verbazingwekkend genoeg bedankte ze hem er zelfs publiekelijk voor”, wierp de immer rechtuit sprekende Wall Street-legende toen op. De baby was in deze vergelijking Occidental-CEO Vicki Hollub.

Vergissing?

Buffett maakte zich initieel wel zorgen over zijn investering. In een speech op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire in 2020 noemde hij zijn aandelen Oxy zelfs een vergissing; de prijs van WTI-ruwe olie was toen namelik tot onder de 30 dollar per vat gedonderd. Maar hij hield de lange termijn voor ogen: “De olieprijzen zullen bepalen of bijna elk olie-aandeel op termijn een goede investering is”, zei hij toen tegen CNBC. “Als olie ver omhooggaat, verdien je veel geld”, klonk het.

Intussen is WTI dit jaar met meer dan 50 procent gestegen tot een piek van 115 dollar; het hoogste punt in zeven jaar. De hausse is aangewakkerd door zorgen over obstructies in de toeleveringsketen ten gevolge van de Russische invasie van Oekraïne. Occidental-aandelen zijn ook gestegen naar een hoogste punt in twee jaar. Van een vergissing kan dus geen sprake meer zijn …

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20