Dit zijn de grappigste tickers op buitenlandse beurzen

De grappigste wat? Een koersticker is een symbool van een paar letters om beursgenoteerde bedrijven aan te duiden. Oorspronkelijk was dat gewoon een afkorting van de bedrijfsnaam, maar sommige bedrijven maken tegenwoordig iets leuks van hun ticker. Wij zetten de 20 grappigste op een rij.

De naam ‘ticker’ stamt uit de late 19de eeuw. Wetenschapper Edward Calahan vond rond 1870 samen met Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, een machine uit die beursinformatie kon drukken en weergeven op kleine papieren strookjes.

De bedrijfsnaam moest kort zijn omdat hij op een rangschikkingsbord moest passen. De machine heet een tickermachine door het klikgeluid dat hij maakte telkens een strookje werd afgedrukt. Ondertussen verloopt alles digitaal, maar de tickers op zich bestaan nog steeds.

In het begin was dat één letter per bedrijf, maar omdat de twee indexen New York Stock Exchange (NYSE) en Nasdaq zoveel mogelijk bedrijven op hun tabellen wilden, probeerden ze hen te lokken met speciale acties, zoals grappige tickers. Zo ontstonden er symbolen als CAR, WORK en PZZA. Op de Belgische beurs bestaat de praktijk voorlopig niet.

Hieronder een overzicht van de 20 beste:

RACE – Automaker Ferrari

De Italiaanse automaker, die vooral luxe-auto’s maakt, trok in 2015 naar de NYSE. In 2016 kreeg hij een tweede notering op de Italiaanse beurs, ook onder de ticker RACE.

BEER Drankenproducent Hill Street Beverage Company

Hill Street Beverage Company is een Canadese drankenproducent die noteert op de Canadese beurs. Het bedrijf bestaat sinds 2007. Grappig detail: het bedrijf maakt alleen non-alcoholische bieren en wijnen of drank met een heel laag alcoholgehalte.

HOG – Motorbouwer Harley-Davidson

De Amerikaanse maker van brommers en andere motorvoertuigen staat sinds 1986 op de NYSE. ‘Hog’ is Amerikaans dialect voor brommer.

SPCE – Ruimtebedrijf Virgin Galactic

Virgin Galactic is het ruimtevaartbedrijf van de flamboyante zakenman Richard Branson. Het werd opgericht in 2004 en is de grootste concurrent van SpaceX, het bedrijf van die andere excentrieke ondernemer Elon Musk. Virgin Galactic ging in 2019 naar de NYSE.

CAR – Autoverhuurbedrijf Avis

Avis is een internationaal autoverhuurbedrijf dat gevestigd is in het Amerikaanse New Jersey. Het opereert ook in België, en staat bekend om zijn goedkope huurwagens. Avis noteert op de Nasdaq met de ticker CAR.

BREW – Bierbrouwer Craft Brew Alliance

Craft Brew Alliance is, u raadt het nooit, een brouwer van artisanale bieren. Het is een samenwerking van enkele lokale Amerikaanse merken. Het staat sinds 2012 op de Nasdaq. Vorig jaar maakte het bedrijf een deal met de biergigant AB InBev, dat de artisanale brouwer dit jaar zal kopen. Wat dat betekent voor de beursnotering is nog niet duidelijk.

WORK – Zakelijke chatapp Slack

Slack is een chatapp die vooral op de werkvloer gebruikt wordt. Het is bedoeld als communicatiekanaal tussen collega’s om professionele zaken te regelen. Het bedrijf ligt al een tijd in concurrentie met Teams van de techgigant Microsoft, dat hetzelfde concept kent. Slack noteert sinds juni op de Nasdaq.

ZZZ – Matrassenwinkel Sleep Country Canada

Sleep Country is een Canadese verkoper van matrassen die in 1994 werd opgericht. Het staat in Canada vooral bekend om zijn catchy reclamedeuntje. Het bedrijf trok in 2015 naar de Canadese beurs. Het aandeel is minder slaapverwekkend dan de ticker doet vermoeden. Het voorbije jaar maakte het soms sprongen van 17 procent in één dag.

SLIM – Tracker van gezondheidsaandelen

Een tracker is een soort van aandeel dat een bepaalde index volgt. Deze tracker, de Obesity ETF van de investeringsmaatschappij Janus Detroit, volgt aandelen die ‘meewerken aan de strijd tegen ongezonde eetgewoonten’. Het voordeel van een tracker is dat u niet elk aandeel apart hoeft te kopen, maar gewoon een tracker kan kopen die een mandje aan aandelen volgt. SLIM is het Engelse woord voor mager.

PZZA – Pizzaketen Papa John’s

Papa John’s is de vierde grootste pizzaketen van Amerika, met hoofdkwartier in de staat Kentucky. Het noteert op de Nasdaq onder het symbool PZZA.

WOOF – Dierenziekenhuis VCA

VCA is een dierenkliniek in Tucson in de Amerikaanse staat Arizona. Toen het bedrijf zijn aandelen in 2001 op de Nasdaq zette, werd het blijkbaar geïnspireerd door het geblaf van een hond

BEN– Franklin Resources

Franklin Resources is een Amerikaanse holding die via haar dochterbedrijven in allerlei sectoren investeert. Haar logo is een afbeelding van de voormalige Amerikaanse president Benjamin Franklin en dus moest over de ticker ook niet te lang nagedacht worden.

HEAR – Hoofdtelefoonmaker Turtle Beach Headsets

Het Californische Turtle Beach maakt hoofdtelefoons voor gamingconsoles en mobiele devices, zoals smartphones en tablets. Het is een van de grootste gamingaudiobedrijven. Het noteert op de Nasdaq-index.

OLD – Tracker van ouderdomsaandelen

Janus Detroit is creatief met zijn tickers. Ook zijn tracker voor aandelen in de sector van de ouderenzorg heeft met OLD een speciale naam.

GRR – Investeringsmaatschappij Asia Tigers Fund

Hoe een saaie investeringsmaatschappij toch grappig kan zijn. Asia Tigers Fund is best al een opmerkelijke naam en de ticker GRR maakt het helemaal af. De Aziatische investeringsmaatschappij is een onderdeel van Aberdeen Investments.

LVB – Pianobouwer Steinway

Deze is een beetje een doordenker. Steinway is een van de bekendste pianobouwers ter wereld. Het Duitse bedrijf staat sinds 1996 op de NYSE als LVB, de initialen van de Duitse pianocomponist Ludwig Van Beethoven.

OMG – Softwaremaker Oxford Metrics

In dit geval is OMG gewoon de afkorting van Oxford Metric Group, maar het is tegelijk ook de afkorting van ‘Oh my God’, een uitdrukking van verbazing. Oxford Metrics maakt software die hun klanten helpt om administratie te managen. Het bedrijf noteert op de beurs van Londen. Hopelijk is hun software effectief zo goed dat klanten telkens een zucht van verbazing slaken.

MMM – Post-itmaker 3M

3M is bekend geworden als de maker van de Post-itklevers en de plakband van Scotch. Ondertussen heeft het Amerikaanse bedrijf zich wat heruitgevonden als technologieconcern nu de digitalisering de wereld overneemt. Het is een van de zwaargewichten op de NYSE. De ticker MMM behoeft weinig uitleg.

POT – Cannabisbedrijf Weekend Unlimited

Het Canadese Weekend Unlimited maakt producten voor recreatief cannabisgebruik, maar ook cannabisolie voor gezondheidsdoeleinden. Het noteert sinds 2018 op de Canadese beurs als POT, een eufemisme voor cannabis in het Engels.

BID – Veilinghuis Sotheby’s

Sotheby’s noteert niet meer op de beurs sinds het vorig jaar werd overgenomen door de zakenman Patrick Drahi. Daarvoor stond het 31 jaar op de NYSE met de ticker BID, verwijzend naar het biedproces bij een veilinghuis.

BOOM – Metaalbewerker Dynamic Materials

Dynamic Materials is een metaalbewerkingsbedrijf gespecialiseerd in explosies om metalen uit elkaar te halen of olieputten open te gooien. Het is opgericht in 1971 in Colorado en noteert op de Nasdaq onder de logische naam BOOM.