Heathrow ziet passagiersaantallen terugvallen tot laagste niveau in vijftig jaar

De Britse luchthaven Heathrow Airport in London heeft vorig jaar 19,4 miljoen passagiers ontvangen. Dat was het laagste niveau in bijna een halve eeuw jaar. Dat heeft de luchthaven bekendgemaakt. Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronacrisis, konden nog 81 miljoen reizigers worden gemeld. Twee jaar geleden registreerde de Britse luchthaven 22 miljoen passagiers.

Heathrow boekte vorig jaar 1,2 miljard pond inkomsten. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Er werd echter een verlies geleden van 1,8 miljard pond, nadat ook twee jaar geleden al een negatief resultaat van 2 miljard pond was gemeld.

De luchthaven merkte daarbij zich verplicht te zien om de tarieven voor de luchtvaartmaatschappijen te verhogen, ondanks de hoop dat de volgende zomervakantie het aantal passagiers zou kunnen verdubbelen tegenover vorig jaar. Er zijn immers inkomsten nodig om dringende investeringen te financieren.

Zomervakantie

Sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft Heathrow in totaal een verlies van 3,8 miljard pond geleden. Internationale verplaatsingen werden immers sterk gehinderd door reisbeperkingen en quarantainemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Heahtrow voegde eraan toe vorig jaar de enige Europese luchthaven te zijn geweest waar tegenover het jaar voordien nog een verdere daling van het aantal reizigers moest worden geregistreerd.

“Dat was te wijten aan het feit dat in het Verenigd Koninkrijk strengere beperkingen werden gehanteerd dan in de lidstaten van de Europese Unie”, wordt er aangevoerd. Bij de vracht, die vooral in passagiersvliegtuigen werd meegevoerd, werd tegenover drie jaar geleden een daling met 12 procent genoteerd.

Heathrow zegt dat ook het nieuwe jaar van start is gegaan met zwakkere cijfers dan eerder was vooropgesteld. Tegen de zomervakantie zouden echter opnieuw 80 procent van de vroegere activiteiten moeten zijn hervat. Hierdoor zouden de passagiersaantallen dit jaar uiteindelijk meer dan een verdubbeling tot 45 miljoen reizigers moeten laten optekenen.

Investeringen

John Holland-Kaye, chief executive van Heathrow Airport, erkende dat het bedrijf het slechtste jaar uit zijn geschiedenis heeft doorgemaakt. Maar hij voegde eraan toe dat de vraag zich nu begint te herstellen en benadrukte dat het bedrijf nauw samenwerkt met luchtvaartmaatschappijen om de activiteiten op te schalen. 

Holland-Kaye merkte verder op dat de luchtvaarttarieven door de hogere kosten met bijna 2 procent zouden kunnen stijgen. Maar hij voerde aan dat de luchthaven die hogere vergoedingen nodig heeft om belangrijke investeringen te kunnen doorvoeren. Daarbij verwees hij onder meer naar de verplichte aankoop van nieuwe apparatuur voor de screening van reizigers en cargo.

“Bovendien moet ook het bagagesysteem op Terminal 2 – dat al vijftig jaar oud is – worden vervangen”, aldus de topman van de luchthaven. “Die apparatuur kan momenteel alleen maar aan de gang worden gehouden met reservestukken die op eBay kunnen worden gekocht.”

Heathrow was lange tijd de drukste luchthaven van Europa, maar is onder invloed van de coronacrisis teruggezakt. De luchthavens van Madrid, Frankfurt, Moskou Domodedovo, Amsterdam, Charles de Gaulle Parijs, Moskou Sjeremetjevo en Istanboel zouden vorig jaar meer reizigers hebben ontvangen dan Heathrow.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20