Dreigt er een rechtszaak voor Boeing? Justice Department zit samen met nabestaanden van dodelijke crashes Boeing 737 Max

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de komende tijd ontmoetingen gepland met nabestaanden van de dodelijke crashes van de omstreden Boeing 737 Max. Daarbij kwamen bij twee crashes in 2018 en 2019 in totaal 346 mensen om het leven. Het Justice Department overweegt nu een nieuw strafrechtelijk onderzoek tegen Boeing, dat eerder al eens 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro) schadevergoeding betaalde.

Wat ging eraan vooraf?

  • De Boeing 737 Max moest bij zijn lancering in 2017 het nieuwe succestoestel worden van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, maar kort daarna liep het fout. Op 29 oktober 2018 stortte vlucht Lion Air Flight 610 neer in Indonesië en op 10 March 2019 gebeurde hetzelfde met Ethiopian Airlines Flight 302 in Ethiopië. In totaal kwamen daarbij 346 mensen om het leven.
  • Meteen daarna werden wereldwijd alle Boeing 737 Max-toestellen aan de grond gehouden. Daarop volgde een grondig onderzoek. Dat zou uiteindelijk twintig maanden duren en kostte Boeing naar schatting 20 miljard dollar.
  • In 2021 bereikte het Amerikaanse ministerie van Justitie een schikking met Boeing over een boete van 2,5 miljard dollar (2,3 miljard euro). Daarbij hoorde ook de voorwaarde dat Boeing zijn veiligheidscontroles zou verstrengen.

Alaska Airlines

Veel nabestaanden van slachtoffers waren van bij het begin niet tevreden met die schikking en willen Boeing aansprakelijk stellen voor de doden. De vliegtuigbouwer verzet zich al langer tegen de heropening van het dossier.

  • Alaska Airlines: De problemen met Alaska Airlines Flight 1282 begin dit jaar zouden Boeing nu wel eens toch voor de rechtbank kunnen brengen. Bij die vlucht van 5 januari werd toen een plugdeur weggeblazen in de lucht. Gelukkig raakte bij dat incident niemand gewond.
  • Bij onderzoek achteraf bleek dat de plugdeur de fabriek van Boeing had verlaten zonder sleutelbouten die waren ontworpen om die specifieke deur vast te zetten.
  • Het incident met de Alaska Airlines Flight 1282 gebeurde twee dagen voor de voorwaarden van de schikking uit 2021 vervielen. Daardoor kan er gekeken worden of Boeing die opgelegde voorwaarden heeft geschonden. Als blijkt dat er in hun fabriek opnieuw slordigheden zijn gebeurd, zou dat dus mogelijk het geval zijn.

Bob Clifford, een advocaat die de families van de slachtoffers van de crash van Ethiopian Airlines Flight 302 vertegenwoordigt, heeft nu aan Business Insider laten weten dat federale aanklagers overwegen om Boeing te vervolgen. Daardoor zou de FBI al contact hebben opgenomen met passagiers van Alaska Airlines Flight 1282. Het ministerie van Justitie heeft nu tot 7 juli tijd om te beslissen op Boeing zijn voorwaarden heeft geschonden.

Meer