Boeing betaalt 2,5 miljard dollar boete voor ‘achterhouden van informatie’

De vliegtuigbouwer Boeing schikt voor 2,5 miljard dollar (2 miljard euro) met het Amerikaanse ministerie van Justitie na een onderzoek naar de crash van twee 737 MAX-vliegtuigen. Het bedrijf zou niet altijd eerlijk geweest zijn.

De schikking maakt een einde aan een onderzoek dat twee jaar duurde. Boeing wordt ervan beschuldigd ‘willens en wetens’ de luchtvaartautoriteit FAA om de tuin te hebben geleid waardoor die te weinig onderzoek kon doen naar het ongeluk.

De 737 MAX werd in maart 2019 wereldwijd aan de grond gezet, nadat er op enkele maanden tijd twee toestellen waren gecrasht. Daarbij kwamen 346 mensen om het leven. Sindsdien is er een reeks aanpassingen aan het toestel doorgevoerd en hebben piloten extra opleidingen moeten volgen. In november hief de FAA het vliegverbod voor de Verenigde Staten op.

Twee piloten

‘De tragische crashes onthulden frauduleus en misleidend gedrag van Boeing-medewerkers. De misleidende verklaringen, halve waarheden en nalatigheden van het personeel hebben de FAA beperkt in zijn werk’, klinkt het.

Boeing erkent dat het in de fout is gegaan en zegt dat twee piloten de autoriteit verkeerde informatie hebben gegeven over het softwaresysteem aan boord, dat aan de oorzaak van de crashes lag. Volgens het bedrijf waren er geen kaderleden betrokken bij de misleiding en is er dus geen nood om op te stappen. In december 2019 hield CEO Dennis Muilenburg het wel al voor bekeken.

De boete bestaat uit een strafmaat van 243,6 miljoen dollar, 500 miljoen voor een fonds dat nabestaanden van vliegtuigcrashslachtoffers helpt en 1,8 miljard voor zijn klanten. Naar eigen zeggen had Boeing het grootste gedeelte van het geld al opzijgezet.

Meer