Boeing 737 MAX maakt Amerikaanse comeback

Luchtvaartmaatschappij American Airlines voert dinsdag de eerste commerciële vlucht met een Boeing 737 MAX in de VS uit sinds 2019. De geplaagde Boeings 737 MAX werden maandenlang aan de grond gehouden na twee dodelijke crashes en kregen pas recentelijk opnieuw groen licht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Het toestel van American Airlines steeg volgens website Flightradar in Miami om 10.40 uur plaatselijke tijd (16.40 uur Belgische tijd) op, enkele minuten later dan gepland, en wordt drie uur later verwacht op de luchthaven La Guardia in New York. Aan boord bevinden zich een honderdtal passagiers. Vervolgens staat een – volgeboekte – terugvlucht op het programma. Ook woensdag en donderdag vliegt het toestel heen en weer tussen Miami en New York.

De 737 MAX werd in maart 2019 wereldwijd aan de grond gezet, nadat er op enkele maanden tijd twee toestellen waren gecrasht. Daarbij kwamen 346 mensen om het leven. Sindsdien is er een reeks aanpassingen aan het toestel doorgevoerd en hebben piloten extra opleidingen moeten volgen. In november hief de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA het vliegverbod voor de Verenigde Staten op.

Elders in de wereld

De Braziliaanse maatschappij Gol was begin deze maand de eerste ter wereld die een commerciële vlucht uitvoerde met de Boeing 737 MAX, tussen Sao Paulo en Porta Alegre, nadat de plaatselijke luchtvaartautoriteit ANAC daarvoor de toestemming had gegeven. Die vlucht verliep zonder problemen.

De Europese Unie en Canada geven wellicht in 2021 groen licht. Wat China gaat doen, is voorlopig nog niet geweten.

Lees ook: Ryanair bestelt 75 Boeing 737 MAX-toestellen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20