Europese luchtvaartwaakhond: ‘Boeing 737 MAX mag midden januari weer vliegen’

Volgens de EASA zullen de Boeing 737 MAX-vliegtuigen vermoedelijk midden januari weer mogen vliegen in Europa. Dat heeft de Europese luchtvaartwaakhond dinsdag aangekondigd.

In nieuwe richtlijnen die de EASA publiceerde, staan de voorwaarden te lezen die Boeing in acht moet nemen om zijn 737 MAX-toestellen goedgekeurd te krijgen. Zo moeten er aanpassingen komen aan het ontwerp en moeten de piloten een trainingsprogramma volgen.

Nu start er een periode van 28 dagen waarbij de nieuwe richtlijnen publiek geraadpleegd kunnen worden. Daarna volgt een finale richtlijn. ‘Die wordt rond midden januari verwacht en zal de formele beslissing vormen om de 737 MAX-vliegtuigen in de vloot van de Europese luchtvaartmaatschappijen niet langer aan de grond te houden’, klinkt het in een persbericht.

Langste vliegverbod

Vorige week kreeg het verguisde toestel ook al de toestemming van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om opnieuw te vliegen. Het wereldwijde verbod kwam er in maart 2019, na twee vliegongevallen met de Boeing 737 Max in Indonesië en Ethiopië. Er lieten in totaal 346 mensen het leven bij die crashes. Het vliegverbod was de langste periode ooit dat een Amerikaans vliegtuig niet mocht vliegen.

Uit onderzoeken bleek dat er problemen waren met het veiligheidssysteem. Door een fout in het systeem werd de neus van de betrokken vliegtuigen naar beneden gedrukt met de gekende desastreuze aflopen tot gevolg. Dat probleem zou nu van de baan zijn dankzij een update.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20