Boeing schikt voor 225 miljoen dollar in zaak rond veiligheid van 737 MAX

De huidige en voormalige bestuurders van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben een akkoord bereikt van ongeveer 225 miljoen dollar (195 miljoen euro) om een aandeelhoudersrechtszaak te schikken die beweerde dat het bestuur van Boeing er niet in slaagde om goed toezicht te houden op veiligheid van de 737 MAX. Dat bericht The Wall Street Journal.

De schikking, die naar verwachting vrijdag al zal worden ingediend bij het Hof van Kanselarij in het Amerikaanse Delaware, zou naar verwachting geen erkenning inhouden van wangedrag door de directeuren, waaronder Boeing’s chief executive officer David Calhoun.

Het geld zou worden betaald door de verzekeraars van de bestuurders aan het bedrijf. Als onderdeel van de voorgestelde schikking heeft Boeing ermee ingestemd een ombudsman aan te stellen om interne kwesties te behandelen en een bestuurslid aan te stellen met ervaring in luchtvaartveiligheid, aldus het rapport op donderdag.

Disfunctioneel computersysteem

In september weigerde een rechter in Delaware het verzoek van het bedrijf om de zaak te seponeren, door te beslissen dat de raad van bestuur van Boeing een rechtszaak moet aanspannen tegen de aandeelhouders over twee fatale 737 MAX-crashes waarbij 346 mensen om het leven kwamen in minder dan zes maanden tijd.

De crashes bleken veroorzaakt te zijn door een disfunctioneel computersysteem aan boord van de vliegtuigen. Daardoor werd de neus van het vliegtuig op het verkeerde moment naar beneden gedrukt. Alle 737 MAX-toestellen stonden na de ongelukken ruim een jaar aan de grond.

(lp)

Meer